החיידקים והווירוסים הגורמים לדלקת קרום המוח, מחלה שמובילה לדלקת במוח ובעמוד השדרה, מתפשטים במהירות בכיתות ובמגורי פנימיות. בני נוער עלולים להעביר חיידקים אלו ביניהם באמצעות שיתוף פריטים אישים כגון כלי אוכל, כלי מיטה ונשיקות.
אם הורים מגלים מקרה של דלקת קרום המוח בבית הספר של הילד, עליהם לשמור על קור רוח, שכן קיימים צעדים בהם ניתן לנקוט על מנת למנוע הידבקות.
חיסון
שיטה קלה למניעת דלקת קרום המוח חיידקית היא קבלת חיסון, הזמין בסוגים שונים. ילדים מקבלים זריקת חיסון בגיל 11 או 12.
היות וההגנה מתעמעמת עם הזמן, בן העשרה זקוק לזריקת חיסון נוספת בגיל 16 על מנת להיות מחוסן בתקופת התיכון. יש להתייעץ עם הרופא לגבי הצורך בחיסון נוסף לילד בין גילאי 16-18.
שטיפת ידיים
חיידקי דלקת קרום המוח מתפשטים דרך האוויר ועל פריטים של אדם נגוע. חיידקים אלו עשויים לעבור לידיים של ילדים אחרים ובסופו של דבר לחדור לאף או לפה.
יש להזכיר לילד לשטוף את ידיו במים חמים וסבון לאורך כל היום. צעד מניעה זה חשוב במיוחד לאחר השימוש בשירותים, לפני האכילה ולאחר שהייה במקום מלא אנשים.
לא לחלוק פריטים אישיים
כשהילדים קטנים, ההורים מלמדים אותם לחלוק צעצועים עם חברים, אך במחלת דלקת קרום המוח, נדיבות אינה מומלצת. אם ילדים משתמשים בכלי לימודים או כלי אוכל עם חברים, מחליפים מוצרי קוסמטיקה ביניהם או משתמשים במברשת שיניים של ילד חולה, זוהי דרך בטוחה להידבק.
יש ללמד את המתבגר לשמור על קבוצת פריטים אישיים משלו, ופשוט לומר "לא" לכל מי שמבקש להשתמש בהם.
שמירה על ניקיון
יש להודות בעובדה: בני נוער רבים אינם זוכים בפרס על ניקיון. אך יש ללמד את המתבגר הרגלי ניקיון טובים על מנת להימנע ממחלות. למרות שהחיידקים הגורמים לדלקת קרום המוח אינם חיים זמן רב על משטחים, וירוסים יכולים לשרוד תקופה מסוימת.
בני נוער עשויים להידבק בווירוסים אם הם נוגעים בידית דלת הנושאת את הווירוסים, עכבר מחשב או מקלדת. יש לנקות משטחים באופן קבוע עם חומר חיטוי, או לרסס את האזור עם חומר להריגת חיידקים.
התעטשות או שיעול
בכל פעם בה אדם חולה משתעל או מתעטש, הוא שולח לאוויר טיפות ריר עם חיידקים או וירוסים של דלקת קרום המוח.
כל מי שנמצא בסביבת חיידקים מעופפים אלו, עלול להידבק. אם המתבגר חולה, בכל מחלה שהיא, יש ללמד אותו להשתעל או להתעטש תוך כיסוי הפנים.
שינה איכותית
כשמתבגרים אינם ישנים היטב, תפקודם משתבש למחרת. אך העדר שינה מספקת מקשה גם על הגוף להדוף חיידקים. בני נוער זקוקים לשמונה עד עשר שעות שינה בלילה על מנת להרגיש במיטבם.
יש לעודד את המתבגר לנתק הודעות ווצאפ ולהפסיק את משחקי המחשב בשעה סבירה מדי לילה, על מנת לקבל את כל שעות השינה להן הוא זקוק.
הימנעות מקרבה מוגברת – חיידקים חיים בפה ובגרון, ולכן הם מופצים בקלות באמצעות נשיקות. יש ללמד את המתבגר שלא לקיים מגע אישי קרוב עם אדם חולה.
הרחקת הידיים מהפנים – האף, הפה והעיניים הם מקומות קלים לחדירת חיידקים ווירוסים הגורמים לדלקת קרום המוח. יש ללמד את הילד להרחיק את ידיו מפניו, לחנך אותו לא לכסוס את ציפורניו, לשפשף את עיניו, או לחטט באפו.
ייעוץ לגבי אנטיביוטיקה – אם המתבגר היה במגע עם חולה בדלקת קרום המוח חיידקית, אנטיביוטיקה יכולה לסייע במניעת התפרצות המחלה אצלו. יש להתייעץ עם הרופא לגבי התרופות המתאימות.
עוד בנושא: