פגיעה ביכולות הקוגניטיביות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פגיעה ביכולות הקוגניטיביותהיכולות הקוגניטיביות המתקדמות של האדם מתאפשרות הודות למערכת העצבים המורכבת שלנו. המוח האנושי שנחשב ללא פחות מפלא ביולוגי אחראי למגוון רחב של יכולות קוגניטיביות שכוללות בין היתר את יכולת חלוקת הקשב, את המודעות, את היכולת שלנו לשלוף מילים בהתאם לצורך מהזיכרון, את יכולת התכנון והחשיבה לטווח רחוק, את היכולת שלנו להעריך זמנים, להתמצא במרחב ועוד.

במאמר שלפניכם נדון במחלות ובמצבים רפואיים שונים שיכולים לבוא לידי ביטוי בפגיעה ביכולות הקוגניטיביות שלנו וכן נדון בסוגים שונים של פגיעה קוגניטיבית.

אילו פגיעות קיימות?

מאחר והמוח האנושי מחולק לאזורים שונים ומאחר וכל אזור אחראי על תפקודים שונים, הרי שהפגיעה הקוגניטיבית ממנה יסבול החולה תלויה במיקום של הפגיעה ובמידת החומרה שלה. כך למשל אדם אחד יכול לסבול מירידה משמעותית ביכולת הזיכרון לטווח קצר, בעוד שיכולת הזיכרון לטווח ארוך שלו תישאר ללא פגע ואילו אדם אחר יכול למשל לאבד את יכולת ההתמצאות במרחב, אך לשלוט לחלוטין בכל כישורי הזיכרון האחרים שלו.

הפגיעה יכולה להיות זמנית וחולפת או קבועה, בלתי הפיכה או ניתנת לשיקום, חמורה ביותר או קלה בלבד. כמו כן, ברוב המקרים בהם מדובר על מחלה של הגיל המבוגר כמו למשל אלצהיימר, מדובר על פגיעה מתקדמת שהולכת ומחמירה ככל שנוקפות השנים. ישנן מחלות או פציעות שבהן הפגיעה הקוגניטיבית היא התסמין המרכזי וישנן כאלו שבהן הפגיעה הקוגניטיבית משנית בלבד ללקויות אחרות בתפקוד.

מה הם הגורמים לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות. מפאת קוצר היריעה נזכיר רק כמה מהם על קצה המזלג להלן:

  • אלצהיימר מחלה מתקדמת שגורמת לאובדן הדרגתי של היכולות הקוגניטיביות. המחלה פוגעת בעיקר באוכלוסיית גיל הזהב והחולים בה סובלים ממגוון קשיים קוגניטיביים שהולכים ומתרבים ומחריפים ככל שנוקפות השנים. בשלבים המתקדמים של המחלה החולים לא מצליחים לזהות את בני משפחתם הקרובים ומאבדים כליל את היכולת לתקשר עם סביבתם.
  • פציעות ראש פציעות ראש יכולות לגרום לנזק חמור למערכת העצבים המרכזית ובעקבות כך להוביל לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות. במקרים מסוימים מדובר על פציעה טראומטית שיכולה להיות תוצאה של תאונת דרכים, נפילה מגובה רב או תקיפה ובמקרים אחרים מדובר על מיקרו טראומה חוזרת, כלומר פגיעת ראש שמתרחשת בעוצמה נמוכה יחסית, אך באופן עקבי כמו למשל במקרה של מתאגרפים.
  • שבץ מוחי שבץ מוחי הוא מצב שבו אספקת הדם למוח מופרעת. את סוגי השבץ ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות: שבץ המורגי שנגרם כתוצאה מדימום ושבץ שמקורו בחסימה של כלי דם שמובילים דם למוח. הפגיעה ביכולות הקוגניטיביות משתנה בהתאם למשך הזמן שבו הופרעה אספקת הדם למוח ובהתאם לאזור שנפגע.

כיצד מטפלים בירידה ביכולות הקוגניטיביות?

הטיפול בפגיעה ביכולות הקוגניטיביות משתנה בהתאם למידת החומרה של הפגיעה וכן בהתאם לאטיולוגיה שלה. במקרים מסוימים ניתן לטפל באמצעות טכניקות שיקום כמו למשל נוירופידבק או ריפוי בעיסוק ובמקרים אחרים ניתן לשלב במערך הטיפולים גם טיפול תרופתי שמטרתו להאט את קצב ההתקדמות של המחלה ולעכב אותה.

שיקום לאחר פגיעה ביכולות הקוגניטיביות

תהליך השיקום לאחר פגיעה ביכולות הקוגניטיביות הוא תהליך ארוך שמטרתו לסייע למטופל לחזור לרמה הקוגניטיבית ממנה נהנה ערב התאונה או ערב המחלה ולמנוע הידרדרות נוספת. תהליך השיקום מותאם לכל חולה וחולה באופן אישי בהתאם לסוג הפגיעה ממנה הוא סובל. כך למשל ישנן שיטות שיקום מסוימות לסובלים מפגיעה ביכולת הזיכרון, שיטות אחרות שמתאימות למתקשים לשמור על מצב רוח יציב ועוד.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם טכניקות גריה מוחית יעילות לטיפול בהפרעות נוירולוגיות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן