מרכז ריפוי בעיסוק מפעיל צוות מומחים המספקים טיפול ממוקד לשיקום מטופלים עם מצבים נוירולוגיים כגון שבץ או מחלות כרוניות. צוות המומחים מורכב מצוות בינתחומי של רופאים, כולל פיזיותרפיסטים וקלינאי תקשורת להשגת התוצאות הטובות ביותר למטופלים.
קבוצה זו מעניקה למטופלים הערכה פרטנית והתערבויות מותאמות אישית לשיפור יכולותיהם לנוע בסביבתם.
המרפא בעיסוק מעריך כיצד המצב הנוירולוגי משפיע על יכולת התפקוד המנטאלי והפיסי של המטופל, ומספק פתרונות המסייעים בביצוע משימות יומיומיות מלאות, כגון טיפול עצמי, כולל כביסה, הלבשה ואכילה; עבודה; ופנאי, כולל פעילויות חברתיות ופיתוח תחביבים.
אבחון ריפוי בעיסוק
האבחנות הנפוצות הנקבעות על ידי צוות ריפוי בעיסוק למחלות נוירולוגיות כוללות:
- פגיעות מוח
- גידולים מוחיים
- שיתוק מוחין
- דמנציה ואלצהיימר
- תסמונת גיאן-בארה
- בעיות ראייה
- נוירופתיה
- טרשת נפוצה
- ניוון שרירים
- מחלת פרקינסון
- פגיעה בעמוד השדרה
- שבץ.
מטרות הריפוי בעיסוק
המטרה היא מניעת הידרדרות, למשל יישור זרוע למניעת אובדן נוקשות שרירים לטווח הארוך, בשל מצב רפואי כגון ניוון שרירים; הערכת יכולת המטופל לבצע פעולת יומיומיות וזיהוי בקשיים העשויים להשפיע על החיים מחוץ למסגרת השיקום; תמיכה וייעוץ למטופלים, בני משפחותיהם והמטפלים בנוגע לשירותים, וכצד להתמודד עם מצבים קיימים בהווה ובעתיד.
ריפוי בעיסוק מתמקד בסיוע למטופלים לפתח את הכישורים הדרושים לנגישות תפקוד, בכל תחום החל מטיפוח אישי ועד לנהיגה ועבודה. באמצעות יישום שיטות טכנולוגיות מוכות חדישות ביותר, מרפא בעיסוק מאפשר למטופלים המתמודדים עם מגוון נרחב של אתגרים, להשיג עצמאות מוגברת ככל הניתן בחיי היומיום.
אם נדרשת תקופת שיקום נוספת, מרפא בעיסוק קובע את סוג הטיפול המתאים ביותר, אותו ניתן לבצע בבית או במרכז שיקום, בפיקוח מומחים נוספים. כשהמטופל מוכן לשוב לביתו, המרפא בעיסוק משלים את התהליך באמצעות ביקורי בית כדי לקבוע אם קיים צורך בסיוע בביצוע מטלות יומיומיות כגון הכנת ארוחות, ומספק סיוע או ציוד בהתאם לצורך.
קידום הכשרה בהתמודדות עם הפרעות נוירולוגיות
מרפא בעיסוק מיומן לספק את הטיפולים והשירותים הבאים:
- שיקום תפקודי באמצעות לימוד והכשרה לתפקוד יומיומי והסתגלות.
- טיפול נוירו התפתחותי (NDT).
- טיפול למחלות כרוניות.
- גירוי חשמלי לחינוך מחדש של תפקוד השרירים.
- טיפולים במים.
- ביופידבק.
- אימון מכאניקת גוף.
- הגנה מפני החמרת המצב.
- שימור אנרגיה.
- שיטות תפקוד גופני קוגניטיבי פונקציונאלי.
- שיקום גפיים.
- הערכות נהיגה.
- שיפור ראייה ירודה.
- הערכה חזותית ותפיסתית.
- אימון מיומנויות תפיסתיות חזותיות.
- ייצור סדים, התאמה אישית, קיבוע והדרכה באמצעי עזר לתפקוד ואימון הסתגלות לציוד.
הציוד המיוחד אותו מספק מרכז ריפוי בעיסוק מסייע להבטחת בטיחות המטופל והשבה מקסימאלית של יכולתו לתפקד בבית ובמסגרות עבודה וחברה.
אולי יעניין אותך גם: