המוח שלנו הוא אחד מהאיברים החשובים והמורכבים ביותר בגוף שלנו. הוא אחראי בין היתר על פעולות מוטוריות, ראיה, שמיעה, רגשות, הוא מאחסן את הזיכרונות שלנו ועוד. הוא צורך 20% מהחמצן ומהדם בגוף כדי לתפקד בצורה המיטבית.
אחד מהדברים אשר מושפעים מאוד מהתבגרות האדם הוא המוח או ליתר דיוק התפקוד שלו והיכולות שלו, ולכן הרבה פעמים אנו מוצאים בקרב אנשים מבוגרים בעיות קוגניטיביות שונות, מחלות מוחיות כמו דמנציה, אלצהיימר ועוד הנובעים כתוצאה מתהליכי ההזדקנות.
מה פוגע בתפקוד השכלי והקוגניטיבי? ומה תורם לתפקודו התקין?
המוח שלנו הוא האיבר האחראי על מרבית היכולות שלנו לביצוע פעולות שונות, הוא סוג של מחשב מרכזי, ולכן חשוב מאוד לשמור עליו ועל התפקוד שלו, אשר עם השנים כחלק מהזקנה וההזדקנות הטבעיים נפגע. ישנם דברים אשר פוגעים במוח וביכולות השכליות והקוגניטיביות של האדם, דברים שאין לו השפעה ישירה עליהם כמו נטייה גנטית ודברים עליהם יש לו יותר שליטה כמו למשל שימוש בסמים, אלכוהול, תזונה אשר יכולה להשפיע בכך שהמוח לא מקבל את המזון לו הוא זקוק או שהוא מקבל מזון אשר פוגע ביכולות שלו ובתפקוד התקין שלו.
גם נושא השינה קריטי מאוד ומשפיע על תפקודי המוח התקינים. כמו שיש דברים אשר משפיעים ופוגעים בתפקודי המוח כך יש דברים אשר בריאים לו ומסייעים לשמור על תפקודו התקין והיכולות השכליות והקוגניטיביות של האדם, כאשר העיקרי שבהם הוא אורח חיים. אורח החיים כולל תזונה בריאה ומאוזנת, שינה איכותית ומספקת, שימוש וגירוי תמידיים של המוח על ידי למידה, קריאה וכדומה, אינטראקציות חברתיות, פעילות גופנית ועוד.
אילו יתרונות מיוחסים לפעילות גופנית באופן כללי?
פעילות גופנית חשובה ביותר לשמירה על הבריאות הפיסית וגם הבריאות הנפשית של האדם. מבחינה פיסית היא עוזרת בין היתר לשמור על משקל גוף תקין, מאפשרת לנו להיראות טוב – רזים וחטובים, אם עושים אותה במסגרת קבוצה היא מאפשרת לנו ליצור יחסים בינאישיים הגורמים לנו תחושה טובה שכן האדם הינו יצור חברתי, היא מסייעת לוויסות ושחרור לחץ ומתח המצטברים בגוף וכמובן מסייעת לשמור על תפקוד תקין ובריא של הגוף והמערכות השונות שלו, מה שמסייע להפחתת תחלואה כמו סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם, תחלואה של כלי הדם והלב, צפיפות העצם, תפקוד תקין של המוח ועוד.
מהי ההשפעה של פעילות גופנית על התפקוד השכלי והקוגניטיבי?
מחקרים שנעשו על הגיל השלישי מצאו כי אנשים אשר חיים אורח חיים פעיל ומקפידים על פעילות גופנית בצורה סדירה, התפקוד הקוגניטיבי שלהם מושפע בצורה חיובית ביחס לאנשים שאינם פעילים, כאשר את ההשפעה ניתן לראות בעיקר אצל נשים. בין היתר אותם אנשים פעילים בעלי סיכוי משמעותי נמוך יותר לחלות בדמנציה.
בנוסף פעילות גופנית גורמת לשחרור של אנדורפינים אשר מסייעים לשיכוך כאבים באופן טבעי ומשפרים את ההרגשה הטובה הכללית, מה שמפחית דיכאון, חרדה וכדומה. כמו כן, כפי שכבר ציינו המוח זקוק לחמצן ודם לצורך תפקודו התקין, פעילות גופנית מסייעת לשמור על אספקת דם וחמצן למוח לצורך תפקודו.
איזו פעילות גופנית מומלצת לשמירה על תפקוד שכלי וקוגניטיבי תקין?
הפעילות המומלצת הינה פעילות משולבת הכוללת גם סיבולת לב-ריאה למשל הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים, וכדומה בשילוב פעילות של אימוני כוח אשר מסייעים לחזק את השרירים והשלד למשל חדר כושר, יוגה, פילטיס, שיעורי עיצוב גוף ועוד. חשוב להתאים את הפעילות למצב הפיסי והבריאותי של כל אדם וליכולות שלו.