שיקום נוירולוגי למחלימים מדימום מוחי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיקום נוירולוגי לאחר דימום מוחי

גם אם תחפשו היטב, סביר להניח שתתקשו למצוא מצבים רפואיים חמורים יותר מאשר דימום מוחי. דימום שכזה הוא גורם הסיכוןשיקום נוירולוגי לאחר דימום מוחי המרכזי לשבץ מוחי (שבץ איסכמי, כתוצאה מחסימת כלי דם), על סיבוכיו השונים.
כשלא מזהים את הבעיה במועד ואת הגורם לה (חבלה פיזית, מפרצת מוחית, לחץ דם גבוה וכדומה) היא מהווה סכנת חיים מוחשית, ובמקרים אחרים גורמת לנזק נוירולוגי חמור ולעיתים בלתי הפיך. המשמעות היא שדימום מוחי דורש כמעט תמיד שיקום מורכב ורב שלבי, עם דגש ניכר על המישור הנוירולוגי. איך בדיוק עושים את זה נכון?

מהם מאפייני השיקום הנוירולוגי?

שיקום נוירולוגי לוקח בנקודת הנחה את הנזק שנגרם, שבמקרה של דימום מוחי עלול להיות גבוה בכל קנה מידה. היקף הדימום ומיקומו הם מהגורמים העיקריים שמגדירים את סוג הפגיעה הנוירולוגית שתיעשה, כאשר כמה מהנזקים הנפוצים הם חולשת ושיתוק באחד מעברי המוח, פגיעה בשפה ובדיבור, הפרעות בתפקוד הקוגניטיבי של האדם, פגיעה בהליכה וביציבות האדם, קשיי בליעה – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.

השיקום הנוירולוגי כרוך בהסתגלות למצב החדש, המאופיין בפגיעה משמעותית בכישורים שפעם נראו לאדם הממוצע טריויאליים ומובנים מאליהם. יש צורך בחלק גדול מהמקרים ללמוד כיצד לבצע פעולות, אפילו מאפס, ולחזק את כל מה שדורש חיזוק. במצבים אחרים נדרשת התמודדות עם התסמינים המופיעים אצל האדם במישור הנוירולוגי, הפיזיולוגי, הקוגניטיבי וכן הלאה.
סבלנות היא אחת ממילות המפתח העיקריות בהקשר של שיקום נוירולוגי. פעמים רבות הליך השיקום הוא הדרגתי ומבוסס על הצלחות "קטנות", שתורמות יחדיו לעבר החזרה האפשרית לשגרת פעילות סבירה. ההמלצה הברורה היא לבנות תוכנית על ידי רופא (רצוי כזה המומחה לתחום השיקום), אך גם לעקוב בזמן אמת אחר התקדמות התוכנית והשיפור של האדם. כאשר הגורמים הרפואיים נמצאים עם האצבע על הדופק, הם יוכלו לבצע שינויים והתאמות במידת הצורך.

כיצד מתבצע שיקום נוירולוגי לאחר דימום מוחי?

שיקום נוירולוגי לאחר דימום מוחי עשוי בהחלט לשלב בתוכו טיפולים מגוונים, לעיתים מעולמות טיפוליים שונים. תוכנית שיקום מקיפה לאחר פגיעה מוחית עשויה לכלול בתוכה טיפול כללי ונוירולוגי, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ומסגרות טיפול משלימות (למשל תרפיה ביצירה או טיפול באמצעות בעלי חיים).
זאת לצד מתן מענה וטיפול אישי, לעיתים בזמינות מקסימלית, וכן מענה להיבטים אחרים הנובעים מהמצב החדש. למשל סיוע סוציאלי לאדם המשתקם ולבני משפחתו במסע – הלא פשוט לעיתים – לעבר קבלת הזכויות הרפואיות מהגופים השונים הפועלים בשדה המשחק.

במוסד שיקומי, או בבית?

מבחינה מעשית אפשר לבחור לקבל את הטיפול בכמה אופנים, לפעמים אפילו מיד לאחר השחרור מבית החולים. האופציה הראשונה היא שיקום מוסדי, במסגרתו האדם מתאשפז במשך תקופה במקום המציע עבורו את כל הטיפולים והשירותים הנדרשים. יתרון של השיקום המוסדי נוגע לכך שניתן לקבל את מלוא הטיפולים תחת קורת גג אחת, בנוכחות של אנשים שמצבם התפקודי דומה פחות או יותר.

מן העבר השני של המשוואה, מוצעת האפשרות של שיקום מוסדי בו כלל הטיפולים נעשים בסביבת המגורים והמחיה של האדם המשתקם. שיקום בבית מציע כמה יתרונות מוחשיים בהשוואה לשיקום המוסדי. הוא נחשב בחלק גדול מהמקרים לבטוח יותר, בין השאר מכיוון שהסביבה הביתית אינה נוטה לכלול חיידקים ומזיקים כמו מוסדות השיקום למיניהם. במסגרת שיקום נוירולוגי ביתי קל יותר לשלב את הטיפולים בשגרת החיים, וכתוצאה מכך להתמיד בהם. עבור בני משפחתו של האדם המשתקם, אפשרות הביקור נעשית פשוטה יותר.

לקריאה נוספת:
Rehabilitation After Stroke
Neuro-rehabilitation after stroke

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן