משרד הבריאות מדווח על עלייה במקרי דלקת קרום המוח בישראל בשיעור של פי 4, רובם של המקרים נגרמים מגורם ויראלי והתחזית לעתיד אינה אופטימית והצפי הוא לעלייה נוספת בעתיד הקרוב.
מספר מקרי דלקת קרום מוח נגיפית נמצא בעלייה, כאשר בזמן האחרון מדווח על עלייה של פי 4 במספר המקרים בארץ בהשוואה לשנים קודמות. בישראל מדווח על 80-120 מקרים של הידבקות במחלה כאשר כ-15% מהמקרים נגרמים בידי אנטרו-וירוסים. בתחילת 2017 חלה עלייה במקרי הידבקות בנגיף ומספר החולים במחלה עלה ל-82 בחודשים הראשונים בשנה, זוהי עלייה דרמטית בהשוואה לאותה תקופה אשתקד. נתונים העולים מהמעבדה המרכזית לנגיפים מראים כי 25% מהדגימות הקליניות אשר הגיעו למעבדה בתחילת השנה הנוכחית היו נגועים באנטרו-וירוסים והתחזית היא לעלייה נוספת בחודשים הבאים.
ההסבר לעלייה על פי משרד הבריאות טמון בעובדה כי בישראל נרשמת עלייה בשיעור מקרי ההידבקות בדלקת קרום המוח מפעם לפעם וכי עלייה דומה נרשמה בשנים 1998-2003, כמו כן צוין כי האנטרו וירוס הנוכחי הנמצא בדגימות הקרוי אנטרו-וירוס 18 אינו אלים יותר מזנים אחרים הגורמים למחלה. המשרד הצופה המשך עלייה בחודשים הקרובים הנחה את בתי החולים לערוך בדיקות של נוזל השדרה על מנת לזהות את סוג הנגיף.
גורמי המחלה
גורם המחלה הוא חדירת מזהם אל קרומי המוח והתפתחות תגובה דלקתית, הדלקת נגרמת כתוצאה מנגיפים או חיידקים המגיעים לקרום המוח באמצעות:
- זרם הדם – נוכחות הגורם המזהם במחזור הדם עלול לשאת להביא להגעתו למוח.
- חדירה ישירה – במצבים כגון דלקת אוזניים, דלקת בסינוסים או שברים בגולגולת הגורם המזהם עלול להגיע למוח באופן ישיר.
תסמיני המחלה
המחלה פוגעת במעטפת המגנה על המוח וחוט השדרה, מרביתם של מקרי ההידבקות מתרחשים בקרב ילדים ובני נוער אולם גם מבוגרים בדגש על אלה בעלי מערכת חיסון חלשה חשופים למחלה. המחלה נגרמת בידי חיידקים או נגיפים ותסמיניה כוללים:
- חום גבוה
- כאב ראש חזק
- קושי לכופף את הסנטר לעבר החזה במצב של שכיבה
- בלבול
- בחילות והקאות
- פרכוסים
- ישנוניות
- אובדן הכרה
רוב המקרים של דלקת קרום המוח נגיפית קלים יותר מאלה הנגרמים בידי חיידקים, התפשטות הנגיפים מתרחשת באמצעות הרוק והפרשות מדרכי הנשימה.
אבחון וטיפול
במצב של חשש מהידבקות בשל חשיפה וקרבה לאדם הסובל מדלקת קרום המוח ניתן להעניק טיפול מונע הכולל מתן תרופות אנטיביוטיות מסוג ריפמפין או ציפרופלוקסצין, הטיפול המונע צריך להינתן בסמוך ככל שניתן לאבחון של החולה ומומלץ שיתבצע בתוך יממה עד שתיים. במידה ולא התקיים קשר ישיר עם החולה ולא קיים חשש שנחשף להפרשות מדרכי הנשימה של החולה אין צורך בקבלת טיפול מניעתי.
אבחון המחלה כולל בדיקה הקרויה ניקור מותני בה מוחדרת מחט בין חוליות הגב התחתון ונלקחת דגימה של נוזל השדרה, הנוזל נשלח למעבדה בה נעשה אבחון האם מדובר בדלקת קרום מוח והאם הגורם לה הוא נגיפי או חיידקי. במידה ואובחנתם כחולים במחלה יש להתאשפז בבית חולים ולקבל טיפול אנטיביוטי בעירוי דרך הוריד.
במידה והדלקת היא נגיפית לא ייעשה שימוש באנטיביוטיקה אולם יינתן טיפול תומך כגון עירוי נוזלים, תרופות להקלה על כאבים ומנוחה. במידה והדלקת נגרמת מחיידק יש להעניק טיפול אנטיביוטי הן לחולה והן לאנשים בסביבתו הקרובה אשר ייתכן ונחשפו לחיידק אף הם.