אירוע מוחי הוא מצב נוירולוגי שכיח מאוד, אשר גורם להופעת סימנים אופייניים לאחר הפרעה באספקת הדם למוח.
ברגע שאספקת הדם לחלק מסויים מהמוח מופרעת, על ידי חסימת כלי הדם או דימום, מופיע חוסר של חמצן ונוטריינטים לרקמה ותוך דקות תאי מוח מתחילים למות.
כתוצאה, מופיעים סימנים אופייניים הכוללים בדרך כלל חולשה של צד אחד, הפרעות בדיבור, ירידה במצב ההכרה והפרעות בראיה.
אירוע מוחי הוא מקרה חירום רפואי, אשר דורש הגעה מיידית לחדר המיון וטיפול מהיר ביותר, אשר יכול להקטין באופן משמעותי את מימדי הנזק למוח.
גם לאחר הטיפול, במקרים רבים שבץ מוחי משאיר את החולים עם נכות כלשהי, ובמקרים מסויימים רק לאחר מאמצי שיקום רבים ניתן להחזיר להם חלק מהיכולת התפקודית.
הסימנים של שבץ מוחי
הפגיעה באספקת הדם למוח גורמת להופעת סימנים בהתאם לאזור המוחי שנפגע. מדובר בסימנים המופיעים בשכיחות גבוהה ביותר במקרים של שבץ מוחי, ולכן יש להכירם היטב, על מנת לזהות את האירוע המוחי בהקדם ולפנות לטיפול. הסימנים החשובים של שבץ מוחי הם:
- חולשה של צד אחד בגוף – מכיוון שמרכז התנועה במוח נפגע בשכיחות גבוהה ביותר באירועים מוחיים, הופעה של חולשת צד אחד אופיינית ביותר במקרים כאלה. הביטוי של חולשת הצד הוא על ידי אבדן כוח גס בצד אחד של הגוף, אשר יכול לערב בעיקר את הידיים, הרגליים והפנים.
במקרים רבים ניתן לזהות את חולשת הפנים על פי סטיית השפה, אבדן הקמטים בצד אחד ועצימת עין, אשר מופיעים בשכיחות גבוהה. מבחינת הגפיים, אבדן היכולת המוטורית פוגעת בכוח ויכולת להזיז את הידיים וברגליים, ובמקרים רבים החולים לא יוכלו ללכת או לבצע פעולות פשוטות נוספות. - הפרעות שפה – מאפיין חשוב נוסף של שבץ מוחי הוא הפרעות שפה, הידועות בשם אפזיה. הפרעות אלה מופיעות לאחר פגיעה במרכז השפה במוח ויכולות להתבטא במספר דרכים. שני הסוגים הנפוצים ביותר של האפזיה הם אפזיה מוטורית, המתבאטת בהפרעה בדיבור וביצירת המשפטים ואפזיה סנסורית, אשר מתבטאת בהפרעה בהבנת השפה. מלבד ההפרעות בדיבור ובהבנה, הפרעות השפה יכולות לבוא לידי ביטוי בפגיעה בכל מרכיבי השפה, כמו חזרה על משפטים, שיום, קריאה, כתיבה, הבנת ביטויים מורכבים ועוד.
- הפרעות ראיה – במקרים מסויימים, שבץ מוחי יכול להתבטא כהפרעות בראיה. מדובר בתופעה פחות שכיחה ביחס לחולשת הצד או הפרעת השפה, אשר יכולה להתבטא בהפרעות בחדות הראיה ובעיקר בהפרעות בשדה הראיה.
- בלבול וירידה במצב ההכרה – במקרים רבים, אירוע מוחי יכול לגרום לבלבול וירידה במצב ההכרה, וחולים אשר עוברים שבץ מוחי סובלים מהפרעה בהתמצאות במקום, בזמן ובעצמם.
הגורמים לשבץ מוחי
שבץ מוחי מופיע לאחר הפרעה כלשהי באספקת הדם למוח. האירוע המוחי יכול להופיע לאחר חסימת כלי דם, או לחילופין אחרי דימום מוחי אשר גורם להפרעה בפרפוזיה המוחית.
- שבץ איסכמי – שבץ איסכמי מופיע לאחר שעורק מוחי נחסם, והוא מופיע ב-85% מהמקרים של שבץ מוחי. השבץ האיסכמי יכול להיות תרומבוטי, ולהופיע לאחר תהליך של טרשת עורקים (בדומה להתקף לב) או אמבולי, ולהופיע לאחר שתסחיף אשר הגיע ממקומות אחרים בגוף הוביל לחסימת כלי דם.
- שבץ המורגי – שבץ המורגי מתבטא כדימום מוחי, ומופיע לאחר שכלי הדם דולפים או נקרעים. שבץ המורגי מופיע בעיקר אצל חולים הסובלים מיתר לחץ דם, אך יכול גם להופיע במקרים של מפרצות או שינויים אחרים בכלי הדם (כמו לדוגמא שינוי ניווני מסוג Amyloid Angiopathy).
אבחנה של שבץ מוחי
האבחנה של שבץ מוחי חייבת להיעשות במהירות וביעילות, ולכן חשוב מאוד להכיר את הסימנים האופייניים ולפנות במהרה לחדר המיון.
חשוב לזכור שבכל מקרה של חולשת צד אחד, הפרעות בדיבור או בלבול יש לפנות באופן מיידי לרופא על מנת לבצע בדיקה ולשלול מצב מסכן חיים כמו שבץ מוחי. על מנת לאבחן שבץ מוחי, מבצעים מספר בדיקות הכוללות:
- בדיקה נוירולוגית – השלב הראשון של אבחנת האירוע המוחי הוא בדיקה נוירולוגית, אשר מפאת הצורך להתקדם באבחנה בצורה מהירה כוללת מספר מרכיבים נוירולוגים חשובים כמו בדיקת מצב הכרה, שדות ראיה, חולשה של שרירי הפנים, כוח גס, תחושה, קואורדינציה ותפקודי מוחון ותפקודי שפה. במהלך הבדיקה, יכול הרופא המומחה להתרשם מחולשה של צד אחד אשר מצביעה על פגיעה נוירולוגית ומכוונת לאירוע מוחי.
- בדיקת CT – מטרת בדיקת ה-CT היא לבדוק האם מופיע דימום מוחי, או האם קיימת הפרעה אחרת אשר יכולה לגרום לסימני האירוע המוחי. כמו כן, במקרים רבים ניתן לזהות גם חסימת כלי דם על פי סימנים מתאימים. יש לציין שלמרות שבדיקת ה-MRI מספקת תמונה ברזולוציה טובה יותר ומאפשרת לזהות אוטמים קטנים, במקרה של אבחנת שבץ בדיקת CT מספיקה על מנת לספק את כל המידע הנדרש, ועושה זאת במהירות וביעילות רבה.
טיפול בשבץ מוחי
במידה והאבחנה בוצעה בשלב מספיק מוקדם, ניתן להציל רקמת מוח על ידי טיפול באמצעות תרופות להמסת קרישי דם או צנתור מוחי.
מסיבה זו, יש להגיע אל חדר המיון באופן מיידי מרגע שעולה החשד לשבץ מוחי. מלבד זאת, גם לאחר הטיפול החולים נדרשים להגיע לשיקום נוירולוגי, אשר מטרתו להחזיר את היכולות הנוירולוגיות אשר אבדו ולסייע להם לחזור לשגרה ולעצמאות מסויימת.