בדיקת MRI היא אחת מבדיקות ההדמיה החשובות ביותר בעולם הנוירולוגיה, המאפשרת לזהות פתולוגיות שונות במוח ובחוט השדרה.
בדיקת MRI משתמשת בשדות מגנטיים על מנת לייצר תמונת הדמיה של איברים שונים בגוף, ובין היתר מספקת תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד של המוח וחוט השדרה.
תוצרי ההדמיה של בדיקת ה-MRI נחשבים לאיכותיים ביותר, וברמה גבוהה יותר לעומת בדיקת CT, ובעזרתם ניתן לאבחן מחלות נוירולוגיות שונות.
למרות יתרונות הבדיקה הרבים, בשל מחיר הבדיקה הגבוה, ההמתנה הארוכה לתור והזמינות הנמוכה של הבדיקה, ברוב המקרים יעדיפו הרופאים להשתמש בבדיקת MRI רק במידה ולא ניתן להשתמש ב-CT או כאשר תוצאות בדיקת ה-CT אינן מספקות.
איך הבדיקה פועלת?
מכשיר ה-MRI הוא מכשיר בצורת גליל גדול, אשר יוצר שדה מגנטי ובתוכו שוכבים הנבדקים. במהלך הבדיקה, השדה המגנטי גורם ל"יישור" של מולקולות המים בתדר מסויים אשר נקלט באמצעות מכשיר ה-MRI ומספק את תמונת ההדמיה. פלט ההדמיה מגיע בצורת "פרוסות" בחתכים שונים, אשר מאפשר מבט תלת מימדי על המוח.
ניתן לבצע את בדיקת ה-MRI בפרוטוקולים שונים, על פי החשד הקליני והדרישות האבחנתיות. שימוש בפרוטוקול הנכון יכול לסייע באבחנת המחלה, ועוזר במקרים רבים.
בדיקה ארוכה יחסית
בדיקת ה-MRI אורכת כ-40 דקות, במהלכן יש להישאר יציבים ולא לזוז. אי לכך, הבדיקה יכולה לגרום לאי נעימות אצל נבדקים אשר סובלים מפחד ממקומות סגורים, ולהפיק תוצאות לא טובות אצל ילדים אשר זזים כל הזמן.
מכיוון שמדובר בבדיקה ארוכה, לא משתמשים בה במצבי חירום כמו חבלות ראש או שבץ מוחי, ובמקרים אלה יעדיפו להשתמש בבדיקת ה-CT המהירה, אשר מספיקה בעבור האבחנה והטיפול המיידי.
מתי משתמשים בבדיקת MRI?
בדיקת MRI מתבצעת כאשר קיים חשד להפרעה במבנה התקין של המוח אשר יכולה לגרום להפרעה נוירולוגית. בדיקות הדמיה נחשבות לבדיקות שגרתיות במהלך אבחנה של מחלות נוירולוגיות, והמקרים החשובים בהם משתמשים בבדיקת MRI הם:
- כאשר בדיקת CT לא מספיקה – בדרך כלל, בדיקת ההדמיה הראשונה שרוב הרופאים ימליצו עליה היא בדיקת CT. בדיקת ה-CT מספקת הדמיה טובה יחסית, מאפשרת לראות פגמים אנטומיים גדולים ומסייעת לאבחנת מצבים רפואיים רבים. עם זאת, בדיקת ה-MRI משיגה תמונה ברזולוציה גבוהה יותר, המאפשרת אבחנה של שינויים קטנים היכולים לרמז על מחלות שונות.
- בילדים – MRI היא בדיקת ההדמיה הנפוצה ביותר בילדים, מכיוון שאינה עושה שימוש בקרינה. מכיוון שבטווח הארוך, לקרינה של בדיקת ה-CT יכולות להיות השלכות על מוחם המתפתח של הילדים הקטנים, רוב הרופאים יעדיפו לבצע בדיקת MRI בשאלות נוירולוגיות מסוגים שונים.
- טרשת נפוצה – טרשת נפוצה (הידועה בשם MS – Multiple Sclerosis) היא מחלה נוירולוגית נפוצה יחסית המתאפיינת בהופעת נגעים בחומר הלבן במוח. אחת הדרכים הכמעט יחידות לאבחן את המחלה ולעקוב אחריה היא באמצעות בדיקת MRI, אשר באמצעות ביצועה בפרוטוקולים מתאימים ניתן לזהות את הנגעים הטרשתיים ולאבחן את המחלה.
- פגיעות חוט שדרה – חוט השדרה הוא מבנה סבוך ועדין, ובדיקת MRI מספקת זיהוי של פתולוגיות שונות בו. בדיקת MRI מאפשרת לזהות באופן מדוייק יותר מצבים שונים כמו פריצת דיסק, דלקת חוט השדרה, היצרות של תעלת השדרה, עיוותים ניווניים של החוליות, גרורות מגידולים מרוחקים ומצבים נוספים אשר יכולים להתבטא בתסמינים נוירולוגיים.
- מצב לאחר שבץ מוחי – אחרי אירועים מוחיים קיימים מקרים בהם הרופאים מעוניינים לראות את עצמת הנזק ואת חומרת המצב. במקרים אלה ניתן לבצע בדיקת MRI אשר תדגים בצורה מדוייקת יותר את המוח ותאפשר להעריך את המצב.
- גידולים מוחיים – במקרים רבים ניתן אמנם לראות גידולי מוח בבדיקת CT, אך כאשר מתכננים ניתוח להוצאת הגידול יש לקבל תמונה ברזולוציה גבוהה ככל שניתן. באמצעות תמונת MRI ניתן לזהות במדוייק את גבולות הגידול, לראות על אילו מבנים הוא לוחץ ולתכנן את הניתוח להוצאתו.
- בדיקת MRI פונקציונלי – MRI פונקציונלי (fMRI) הוא בדיקה מיוחדת המאפשרת לזהות את האזורים התפקודיים השונים במוח. במהלך הבדיקה, מבקשים מהנבדקים לבצע פעולות שונות כמו לדבר, להקשיב, להזיז איברים שונים בגוף וכו', והבדיקה ממקמת את האזורים במוח האחראים על ביצוע הפעולה. במהלך הבדיקה, ניתן לאפיין את האזורים התפקודיים במוח ובדרך זו לתכנן ניתוחים או פעולות אחרות.