בדיקת CT, הידועה גם בשם טומוגרפיה ממוחשבת היא בדיקת הדמיה חשובה ביותר, אשר מספקת הדמיה תלת מימדית של המוח תוך מספר דקות.
בדיקת ה-CT עושה שימוש בקרני רנטגן בזוויות שונות, אשר מספקות חתכים של המוח ואיברים נוספים בגוף לאחר עיבוד ממוחשב.
בעזרת בדיקת ה-CT ניתן לראות בצורה טובה כמעט את כל סוגי הרקמות, ולאבחן מצבים נוירולוגיים רבים.
היתרון החשוב ביותר של בדיקת ה-CT הוא הזמינות הגבוהה שלה ומהירות הפקת התוצרים, ולכן בדיקת CT היא בדיקת הבחירה במצבים שונים של חבלת ראש, שבץ מוחי ומקרים נוספים אשר דורשים התערבות מהירה.
מהלך הבדיקה
במהלך הבדיקה, מוכנסים הנבדקים אל מכשיר ה-CT, אשר שולח גלי רנטגן בזוויות שונות. השימוש בקרינת הרנטגן מאפשר להשיג תמונה ברורה יחסית, אשר מסייעת באבחנת מחלות שונות.
מדובר בבדיקה יחסית מהירה, ותוך מספר שניות עד דקות מסתיימת וניתן לפענח את התוצאות.
במקרים רבים, כמו במקרים בהם רוצים להדגים כלי דם או לראות גידולים, מקובל לבצע את בדיקת ה-CT עם חומר ניגוד (נקרא גם CT אנגיו). בבדיקה זו, מזריקים לנבדקים חומר ניגוד דרך הווריד, אשר מאפשר להדגים את כלי הדם המוחיים ולמצוא פתולוגיות שונות.
חשוב לציין שחומר הניגוד עשוי לגרום לפגיעה כלייתית קשה ביותר ולאי ספיקת כליות, ולכן לא מומלץ להשתמש בו בחולים עם מחלה כלייתית או בכל חולה בסיכון.
בדיקת ה-CT כוללת שימוש בקרינה, אשר עלולה לגרום לנזקים שונים. בשנים האחרונות, בשל התפתחות מכשירי ה-CT והאלגוריתמים לעיבוד הממוחשב, משתמשים אמנם ברמה נמוכה יותר של קרינה מאשר בעבר, אך עדיין בדיקות CT חוזרות ובמיוחד בגיל צעיר עלולות לגרום לנזקים לטווח הארוך.
אי לכך, רופאים רבים ממליצים להימנע מבדיקת CT אצל ילדים או אצל חולים אשר נדרשים במעקב שוטף, וימליצו על שימוש בבדיקת MRI אשר אינה עושה שימוש בקרינה.
היתרונות החשובים של בדיקת CT
בדיקת ה-CT מספקת שני יתרונות חשובים ביותר, אשר הפכו אותה לבדיקה סטנדרטית למצבים רבים:
- זמינות גבוהה – מכשירי ה-CT זמינים כיום בכל חדר מיון ובמכוני הדמיה רבים, וניתן לבצע את הבדיקה באופן כמעט מיידי. בניגוד לבדיקות אחרות אשר זמינות פחות ויש להמתין זמן רב לתור לבדיקה, את בדיקת ה-CT ניתן לבצע במקרים רבים לאחר המתנה קצרה בלבד.
- מהירות – בדיקת ה-CT היא בדיקה מהירה מאוד, אשר מספקת את תוצרי ההדמיה תוך מספר דקות. מדובר ביתרון חשוב ביותר, במיוחד במקרים של חבלת ראש או כל סוג אחר של טראומה, אשר דורשים תשובות מהירות. כמעט בכל מקרה של חבלת ראש בוחרים לבצע בדיקת CT, על מנת לזהות דימומים, שברים בגולגולת ובעיות נוספות היכולות להופיע לאחר החבלה.
- עלות נמוכה – מחירי בדיקת ה-CT נמוכים יותר בהשוואה לבדיקות הדמיה אחרות, כמו בדיקת MRI, ולכן מקובל מאוד לבצע אותה ללא כל שיקולים כספיים.
- תוצר סביר – תמונות ההדמיה שמספקת בדיקת ה-CT אמנם אינן מושלמות, אך בכל זאת ניתן להפיק מהן מידע רב, בעיקר כאשר מדובר במצבים מסכני חיים. בדיקת ה-CT מספקת מענה לשאלות רפואיות רבות, ולכן נחשבת במקרים רבים ל"ברירת המחדל" בבחירת סוג ההדמיה. במקרים בהם בדיקת ה-CT לא נותנת מענה מספק, ניתן כמובן לבצע בדיקה מדוייקת יותר, כמו MRI.
מתי נשתמש בבדיקת CT?
כפי שנאמר, בדיקת ה-CT משמשת במקרים רבים, וכאשר מדובר בהפרעות נוירולוגיות היא משמשת במספר מקרים חשובים:
- חבלת ראש – במקרים של חבלת ראש רוצים לאבחן בצורה מהירה שברים בגולגולת או דימומים מוחיים, אשר נחשבים למצבים מסכני חיים ודורשים טיפול מיידי. כמו כן, בכל חבלת ראש קיים סיכון לפגיעה בעמוד השדרה הצווארי, אשר דורשת טיפול נפרד.
- שבץ מוחי – במקרים של שבץ מטרת בדיקת ה-CT היא לבדוק האם קיים דימום מוחי (שבץ המורגי). מדובר בבדיקה חשובה ביותר, מכיוון שבמידה ומופיע דימום לא ניתן להתחיל טיפול בתרופות להמסת קרישים, וההתערבות היא שונה.
- חשד לפגיעת עמוד שדרה – מצבים נוירולוגיים רבים (כמו לדוגמא רגל שמוטה) נובעים מהפרעות בעמוד השדרה. במהלך בדיקת CT לעמוד השדרה ניתן לבדוק את שלמות החוליות, מצב תעלת חוט השדרה, נוכחות של פריצת דיסק ומצבים נוספים אשר יכולים להסתמן כהפרעות נוירולוגיות.
אולי יעניין אותך גם: