פיגור שכלי הוא מצב המאובחן לרוב בילדים, בו היכולת האינטלקטואלית והתפקודית נמוכה מהנורמה. ברוב המקרים, אנשים הסובלים מפיגור שכלי נדרשים להחזיק עזרה כלשהי או להיות במסגרת מתאימה, ואינם יכולים להיות עצמאיים. בדרך כלל, בני המשפחה מתחילים לחשוד שהילד סובל מהפרעה התפתחותית כאשר מופיעה פגיעה בהתפתחות המוטורית והשפתית, צורך בעזרה בפעולות אשר על פי גיל הילד צריכות להתבצע באופן עצמאי, ויכולות מוגבלות לעומת בני גילו.
במקרים אלה, מופנה הילד לאבחון אשר יכול לסייע בהערכת ההתפתחות ולקבוע האם קיים פיגור שכלי. קיימים גורמים רבים להתפתחות של פיגור שכלי, אך לא תמיד ניתן להצביע על הסיבה שהובילה להפרעה ההתפתחותית. בסופו של דבר, הטיפול בסובלים מפיגור שכלי הוא טיפול תומך הכולל מסגרת מתאימה, עזרה וסבלנות.
הגורמים לפיגור שכלי
פיגור שכלי הוא תופעה נפוצה יותר ממה שאנשים חושבים, ומופיע ברמות שונות אצל עד 3% מהאוכלוסיה. ולמרות זאת, בדרך כלל מוצאים סיבה לפיגור השכלי רק ברבע מהמקרים ובשאר המקרים נשארים מבלי להבין מהו הגורם למצב. הגורמים וגורמי הסיכון החשובים לפיגור שכלי הם:
- זיהומים – כוללים זיהומים באם במהלך ההריון או זיהומים בילד בחודשי החיים הראשונים שלו. במקרים אלה מדובר על זיהומים כמו CMV, אדמת, טוקסופלזמה, HIV וליסטריה. בנוסף, במידה והתינוק סובל מדלקת קרום המוח או אנצפליטיס במהלך הימים הראשונים לחייו הוא נמצא בסיכון לנזק ארוך טווח הכולל פיגור שכלי.
- מומים כרומוזומליים – מומים גנטיים הגורמים להפרעות בהתפתחות, כמו לדוגמא תסמונת דאון, מחלת האיקס השביר, תסמונת פראדר ווילי ותסמונות גנטיות נוספות. במידה וילד אחד אובחן עם פיגור על רקע מומים כרומוזומליים, חשוב מאוד שבהריון הבא ההורים יבצעו בדיקה גנטית, על מנת לבדוק האם העובר החדש סובל מההפרעה הכרומוזומלית גם כן.
- הפרעות סביבתיות – קיימים מקרים בהם פיגור שכלי מתפתח על רקע חוסר חשיפה לגורמים סביבתיים. כך לדוגמא, ילד הנמצא כל היום בחושך לא יפתח ראיה, ילד אשר לא ידברו איתו לא יפתח תפקודי שפה וכו'.
- הפרעות מטבוליות ומחלות מולדות – ילדים רבים אשר סובלים ממחלות מטבוליות וממחלות מולדות אחרות סובלים גם מרמות מסויימות של פיגור שכלי. מדובר על מחלות כמו גלקטוזמיה, פנילקטונוריה, תסמונת רט, טאי זקס, היפותירואידיזם ואחרות. מכיוון שמדובר במחלות מולדות לא תמיד יש להן טיפול, ובמקרים מסויימים הפרוגנוזה קשה.
- הפרעות תזונתיות – הפרעה בתזונה יכולה לגרום גם כן לחסרים התפתחותיים ולפיגור שכלי. מדובר במקרים בהם התינוק לא אוכל כפי גילו או סובל ממחלת רקע כלשהי (כמו מחלת צליאק) אשר מונעת ממנו לספוג את המזון כראוי.
- חבלת ראש – חבלת ראש קשה בחודשים הראשונים לחיים יכולה להיות מרחיקת לכת ולגרום לפגמים התפתחותיים קשים ולפיגור שכלי.
- חוסר חמצן במהלך הלידה או לפניה – קיימים מקרים בהם העובר סובל מהפרעה באספקת החמצן לפני הלידה, במהלכה או אחריה. במקרים אלה, אספקת החמצן למוח נפגעת ויכול להופיע פיגור שכלי.
- תוכלו לקרוא עוד על כל הגורמים לפיגור שכלי באתר pigur.co.il
תסמינים של פיגור שכלי – מתי לחשוד בפיגור שכלי והתפתחותי?
בדומה להפרעות התפתחותיות אחרות, פיגור שכלי כולל ספקטרום רחב של הפרעות בהתפתחות. כיום, מקובל להסתכל על הפיגור השכלי לא רק לפי רמת הפיגור, אלא גם לפי המרכיבים התפקודיים הפגועים. התסמינים החשובים של פיגור שכלי הם:
- התנהגות ילדותית – אחד המאפיינים החשובים של אנשים הסובלים מפיגור שכלי הוא התנהגות ילדותית וחוסר עצמאות. כאשר אדם לא מצליח לעשות בעצמו פעולות פשוטות, מדובר ככל הנראה בהפרעה התפתחותית כלשהי ובפיגור שכלי. כמו כן, אנשים הסובלים מפיגור שכלי נוטים לבקש עזרה כל הזמן מכיוון שהם מודעים לכך שאינם מצליחים לבצע פעולות רבות לבד.
- הפרעות ביכולת הלמידה – ילדים ואנשים בוגרים עם פיגור שכלי סובלים בהפרעות קשות ביכולת הלמידה, ולא מצליחים ללמוד לבצע פעולות פשוטות ומורכבות יותר. לדוגמא, ילד הסובל מפיגור שכלי לא תמיד מצליח ללמוד איך לקשור את שרוכי הנעליים, או איך להפעיל מכשירים חשמליים פשוטים. בגילאים בוגרים יותר, מתקשים הסובלים מפיגור שכלי ללמוד בכיתה ונאלצים להיות במסגרת מתאימה.
- הפרעה בהתפתחות האינטלקטואלית – בגלל הקשיים בלמידה וחוסר העצמאות, ילדים עם פיגור שכלי סובלים מאוד מהתפתחות אינטלקטואלית ירודה, ולא מתפתחים ברמה המתאימה לגילם.
- חוסר סקרנות – במקרים קלים יותר, אחד הביטויים העיקריים של פיגור שכלי הוא התנהגות שקטה ונטולת סקרנות, המצביעה על ההפרעה ההתפתחותית השכלית.
אבחנה של פיגור שכלי וטיפול
האבחנה של פיגור שכלי נעשית על פי מבחנים מסוגים שונים המבוצעים לרוב אצל רופא התפתחותי. מבחנים אלה מספקים תשובות לגבי הרמה התפקודית וההתפתחותית של הילד בהתאם לגילו, ובאמצעותם ניתן להצביע על הלקויות השונות.
למרות שלא ידוע על טיפול לריפוי פיגור שכלי, ככל שהילד יחווה יותר גירויים ויהיה בסביבה תומכת ומתאימה הוא יתקדם מבחינה התפתחותית. ולכן, מומלץ מאוד לשלוח את הילדים לגן מתאים, ולהקפיד לגרות אותם על פי המלצות בעלי המקצוע על ידי משחקים ותרגילים שונים בהתאם ללקות ולאלמנטים שדורשים שיפור.
עוד בנושא: