אנשים שחלו בסרטן המוח זכאים לזכויות שונות בהתאם למצבם, ליכולת התפקוד שלהם, לכושר ההשתכרות, לאופי הפגיעה המוטורית אם ישנה וכן הלאה. זכויות אלה יש לדרוש שכן הן לא מוענקות באופן אוטומטי. במהלך השנים הוכח מעל לכל ספק שישנם חולים אשר חלו בסרטן בכלל ובסרטן המוח בפרט לא רק מסיבות גנטיות אלא גם בשל חשיפה לגורמי סיכון שבמקומות העבודה.
סרטן המוח יוכר במקרים מסוימים כמחלת מקצוע המקנה זכויות שונות שכדאי וחשוב לממש. הדבר נכון למשל במקומות עבודה שבהם קיימת חשיפה לקרינה, בקבוצות עובדים מסוימות גם כאשר נעשה שימוש באמצעי הגנה. בפרויקט ה"חץ" למשל עלו טענות על הופעה של סרטן המוח בשכיחות גבוהה, כאשר הדבר יוחס לסוג העבודה ולקרינה הנלווית – הדבר אף הוכר לצורך מימוש זכויות רפואיות וכספיות.
חולי סרטן המוח שיוכרו כנפגעי עבודה וכמי שחלו במחלת מקצוע יהיו זכאים מתוקף הכרה זו לזכויות שונות כקבלת טיפול רפואי במימון ביטוח לאומי וכן תגמולים שונים בהתאם לדרגת הנכות ולפגיעה ביכולת ההשתכרות. ישנה משמעות גם כלפי המשפחה אשר יקבלו זכויות בהתאם, בתרחיש הגרוע ביותר של מות – יקבלו בני המשפחה זכויות המגיעות לשאריו של מי שנפטר כתוצאה מפגיעה בעבודה.
כדאי לדעת לאחר איבחון המחלה
אין כמעט אדם המאובחן כסובל מגידול סרטני שלא זוכר את הרגע המדויק בו נאמר לו – יש לך סרטן. מדובר ברגע מטלטל אשר משנה את חייו של האדם כמעט מכל בחינה שהיא, ומטיל אותו ברגע אחד לעולם זר ומנוכר, בו מונחים רפואיים ערטילאיים הופכים למציאות היומיומית ולבעלי חשיבות עליונה.
חשוב לזכור עם זאת, כי גם בנקודת השבר שכרוכה במועד הגילוי, עדיין קיימות נקודות אור, והראשונה היא כמובן המשפחה והחברים הקרובים, אשר לתמיכתם בנקודת משבר זו חשיבות עליונה המאפשרת לחולה משענת רגשית וכוחות להתמודד עם מצבו הרפואי. יחד עם זאת, רבים מהחולים המאובחנים כסובלים מגידולים סרטניים במוח לא מודעים לכך שעומדות לזכותם גם זכויות רפואיות שונות, אשר עשויות להקל במידה רבה על התנהלותם העתידית, וזאת במטרה להקדיש את כל המשאבים על מנת לנצח את המחלה בסופו של דבר.
5 טיפים למימוש זכויות רפואיות לסובלים מסרטן המוח
- ידע הוא כוח – לטובת מימוש זכויות חולי סרטן המוח במלואן, על החולה לצאת בראש ובראשונה ולחקור אודות מצבו, וכן אודות ההטבות השונות המוקנות לו בחוק. במרבית המקרים, התחנה הראשונה היא אתר האינטרנט של המוסד לביטוח לאומי, המרכז מידע כללי בנושא זה. עם זאת, במקרים רבים מומלץ גם לפנות אל חברות מקצועיות העוסקות במימוש זכויות רפואיות, המרכזות את כל המידע שחשוב לדעת בצורה ברורה ונגישה.
- ריכוז מסמכים – בדומה לכל מנגנון ביורוקרטי, גם המוסד לביטוח לאומי, המופקד על מימוש זכויות רפואיות לתושבי ישראל הסובלים ממחלות קשות, דורש מהחולה להציג לא מעט מסמכים שונים ומשונים, לעיתים במספר הזדמנויות שונות. משכך, אין תחליף לשמירת כל המסמכים הרלוונטיים בצורה מסודרת, ועדיף בשני עותקים לפחות.
- חוות דעת רפואית אישית – כתנאי למימוש זכויות רפואיות, על הפונה להתייצב בפני ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, הצטיידות בחוות דעת רפואית מראש עשויה להקל על ההליך, להגדיל את הסיכויים להצלחה ולחסוך זמן מיותר בהמשך.
- פניה לחברה מקצועית למימוש זכויות רפואיות – במרבית המקרים, מימוש זכויות רפואיות מהווה הליך ארוך, מסובך, שדורש מהחולה משאבים נפשיים ניכרים, ולעיתים גם כספיים. הדרך הטובה ביותר ליהנות מראש שקט היא להפקיד את ההתנהלות הבירוקרטית בידי מרכז מקצועי למימוש זכויות רפואיות, ולהתמקד רק במה שחשוב – ההתמודדות עם המחלה עצמה. ישנן חברות שכחלק מהשירות מממנות ללקוחותיהן חוות דעת. הסתייעות בחברה כזו מבטיחה כי אם התביעה לא תצלח – הלקוח אינו צריך לשלם עבור חוות הדעת שנעשתה עבורו.
- והכי חשוב – לנשום עמוק, ולזכור שאתם לא לבד.