כאב ראש חד צדדי המלווה לפעמים בבחילה או הקאה, רגישות לאור, ותקופה מקדימה של צורות שונות עגולות הנישאות באוויר או ריח מוכר המסמל את כאב הראש הממשמש ובא- מיגרנה.
מיגרנה הינה תופעה נפוצה הפוגעת באיכות חייהם של אנשים רבים, ובמיוחד נשים. מיגרנות נפוצות בנשים בזמן מחזור, וקשר זה בין הורמוני מין נשיים לכאבי ראש ומגרנות נחקר במשך תקופה ארוכה.
מה הקשר בין הורמוני מין נשיים למיגרנות?
המחזור החודשי מורכב מעליות וירידות של הורמונים שונים, שחלקם משפיעים על קוטר כלי הדם. שינוי קוטר כלי הדם בקרקפת יכול לגרום לכאב ראש מיגרנוטי. אחד ההורמונים הללו הינו אסטרוגן, הצונח לערכים נמוכים מאד בזמן הוסת, ומקושר למיגרנות.
מופע נפוץ נוסף של מיגרנות בנשים, שככל הנראה קשור בתנודות ההורמונאליות הינו סביב המנואפאוזה. התלונות על המיגרנות במקרה זה מופיעות לרוב יחד עם תלונות על גלי חום והזעות לילה. המיגרנות מפריעות מאד לאורח החיים של נשים הסובלות מהן, ועשויות לגרום להפסד של ימי עבודה ולמועקה קשה.
האם טיפול הורמונאלי חליפי יכול לשפר מיגרנות?
כעקרון, לא קיימת התוויה לטיפול הורמונאלי חלופי בשל מיגרנות. ואמנם, כאשר המיגרנה קשורה בתופעות המנופאוזה, טיפול כזה יכול לעזור. נמצא כי הטיפול ההורמונאלי מפחית או מונע את גלי החום והזעות הלילה, וכנספח לכך גם מפחית את המגרנות.
באיזה אופן כדאי לקחת את הטיפול ההורמונאלי כדי למנוע מיגרנות?
המטרה בטיפול ההורמונאלי בהקשר של מיגרנות היא להימנע מעליות וירידות הורמונאליות ובאופן פרטני של רמת האסטרוגן בגוף. הטיפול שיאפשר זאת בצורה טובה הוא כזה המשחרר את ההורמון לאורך זמן. כלומר על ידי ג'ל או מדבקות. כלומר, דרך המתן המועדפת היא דרך העור או דרך הנרתיק. שימוש בתכשיר ההורמונאלי בשעות הערב יסייע במיוחד במניעת מיגרנות בוקר.
מבחינת מינון כמובן שיש להיוועץ ברופא המטפל, אך ככלל, ינסה להינתן המינון הנמוך ביותר שמפסיק את הסימפטומים של המנופאוזה. לפני שינוי מינון יש להיות ערים לכך שירידה בסימפטומים של המנופאוזה ובמיגרנות מושגת בדרך כלל לאחר תקופת שימוש של שלושה שבועות.
נציין כי הטיפול ההורמונאלי החלופי יכלול את הורמון הפרוגסטרון בנוסף לאסטרוגן, והאחרון חשוב על מנת למנוע תהליך סרטני ברירית הרחם. במקרים של נשים שעברו הסרת רחם ניתן להשתמש באסטרוגן בלבד, וכן בנשים בעלות התקן תוך רחמי המפריש פרוגסטרון.
האם טיפול הורמונאלי חליפי מסוכן ספציפית בנשים עם מיגרנות?
בעבר רווחה סברה כי טיפול הורמונאלי חלופי מסוכן בנשים עם מיגרנות. סברה זו התבססה על קשר עתיק יומין בין גלולות למניעת הריון לבין אוטמים מוחיים והתקפי לב. גלולות למניעת הריון גורמות להגברה של מערכת הקרישה, ובכך מגבירות סיכוי לאוטמים. נמצאה עליה קטנה בסיכון לאוטמים מוחיים בנשים שהייתה להן נטייה למיגרנות והתקף טרום מיגרנוטי המכונה "אאורה".
ואומנם, מחקר חדש שנעשה בארצות הברית, ובו השתתפו 8,500 לא מצא כי נשים שקיבלו טיפול הורמונאלי חלופי בנשים עם מגרנות היו בעלות סיכוי להתקפי לב ואוטמים מוחיים, ביחס לנשים שקיבלו טיפול דומה, אך אינן סובלות ממיגרנות.
נציין כי לצד היתרונות הגדולים של הטיפול ההורמונאלי החלופי, יש לו גם סכנות (כגון עליה בסיכון לסרטן שד, ובסיכון הכללי לאוטמים וקרישים) ותופעות לוואי, שגם אם אינן תלויות בקיומן הקודם של מיגרנות, יש לקחת אותן בחשבון.
ההמלצה היום עבור נשים שמחליטות לקחת את הטיפול ההורמונאלי היא להתחיל את הטיפול כמה שיותר מוקדם, במינון נמוך ולמשך זמן קצר ככל הניתן.