אין אחד שלא יודע כי מיגרנות הן בעיה רפואית שיכולה לפגוע קשות באיכות החיים של הסובלים ממנה. אך מה שרבים לא יודעים בנוגע למיגרנות, זה שהן יכולות להוות סימן לבעיות רפואיות אחרות, חמורות אף יותר כמו דיכאון, הפרעות במערכת העיכול וחרדה.
לפי מנהל מרכז מונטפיורי לכאבי ראש (ניו יורק) וסגן יושב ראש מחלקת נוירולוגיה בביה"ס לרפואה על שם אלברט איינשטיין, ד"ר ריצ'רד ליפטון, אחת הסיבות לכך שמיגרנות הן תופעה כה שכיחה, נובעת מהעובדה שישנם גורמים רבים ומגוונים שיכולים להוביל להתפתחות של מיגרנות. גורמים אלו משתנים מאדם לאדם וחשוב להכירם. במאמר שלפניכם נפרט אודות הקשר בין מיגרנות לבעיות בריאותיות אחרות.
1. דיכאון
אנשים הסובלים באופן מזדמן ממיגרנות, נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לסבול מדיכאון בהשוואה לאנשים שלא סובלים ממיגרנות. יתרה מזאת, לפי הידוע לנו כיום, אנשים הסובלים ממיגרנות כרוניות, המופיעות כ-15 ימים מדי חודש, נמצאים בסיכון של פי ארבעה לסבול מדיכאון, בהשוואה לאנשים ללא מיגרנות.
יש לציין כי המיגרנות עצמן יכולות להוות גורם להתפתחות של דיכאון בסובלים מהן. יחד עם זאת, במקרים לא מעטים ניתן לראות שהדיכאון הופיע לפני שהחלו להופיע המיגרנות. לפיכך ככול הנראה ישנם גורמים המשותפים לדיכאון ולמיגרנות, שטרם התבררו עד תום.
2. חרדה
לפי נתונים שפרסמה הקרן האמריקאית למיגרנה, כמחצית מהאמריקאים הסובלים ממיגרנות באופן קבוע, סובלים בנוסף גם מהפרעות חרדה. בדומה לקשר שבין מיגרנות לדיכאון, גם במקרה הזה המיגרנות יכולות להופיע לפני או אחרי הופעת תסמיני החרדה. נתן לכתוב באופן כללי כי אנשים הסובלים ממיגרנות נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מתסמינים של חרדה ושאנשים הסובלים מחרדה, נמצאים בסיכון גבוה יחסית לפתח מיגרנות.
3. שבץ
במספר מחקרים שנערכו בנושא, נמצא כי ישנו קשר בין שבץ איסכמי (שבץ הנגרם כתוצאה מקריש דם שפגע באספקת הדם התקינה למוח) לבין מיגרנות עם אאורה ומיגרנות שמגיעות זמן קצר לאחר הופעת תסמינים חושיים אחרים. לפי הנתונים שנאספו במחקרים השונים, נראה כי הסיכוי של אדם הסובל ממיגרנות ללקות בשבץ, גבוה פי שניים מהסיכוי של אדם שלא סובל ממיגרנות ללקות בשבץ.
אי לכך, אנשים הסובלים ממיגרנות, צריכים להקפיד הקפדה יתרה על כללי אורח חיים בריא ולהפחית בכך את הסיכוי שלהם ללקות בשבץ. הכוונה היא למשל לאיזון ערכי לחץ הדם, הימנעות מעישון, הקפדה על פעילות גופנית ועוד.
4. בעיות במערכת העיכול
לפי חוקרים רבים, ישנו קשר מורכב ביותר בין המעיים לבין המוח, הנקרא לרוב "ציר המעי-מוח". לפי חוקרים אלה, לא זו בלבד שמערכת העיכול יכולה להשפיע על מצב הרוח שלנו אלא שהמוח והמעי חולקים מוליכים עצביים דומים ורקמות דומות.
נראה כי אנשים הסובלים ממיגרנות, נמצאים בסיכון גבוה יחסית לשלל בעיות בריאותיות המערבות את מערכת העיכול כשבין היתר מדובר בתסמונת המעי הרגיז, צליאק ומחלות מעי דלקתיות. כמו כן נמצא כי לתינוקות שנולדו לאימהות הסובלות ממיגרנות, יש סיכוי גבוה יותר לסבול מקוליק, בהשוואה לתינוקות שנולדו לאימהות שלא סובלות ממיגרנות.
5. עודף משקל
אנשים הסובלים ממיגרנות, עשויים לחוש החמרה בתסמינים בעקבות עלייה במשקל ובנוסף אנשים שעולים במשקל, מגדילים את הסיכון שלהם לסבול ממיגרנות, גם אם לא חוו מיגרנה מעולם. החדשות הטובות הן שעל ידי ירידה במשקל, ניתן להקל על תסמיני המיגרנה. כך לדוגמה במחקר שנערך על מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי לירידה במשקל (ניתוח קיצור קיבה), נמצא כי לאחר שהמטופלים הפחיתו ממשקלם, הם דיווחו על שכיחות נמוכה יותר של התקפי מיגרנה.