נוירופידבק היא טכניקת טיפול המאפשרת למדוד בזמן אמת את הפעילות המוחית של המטופל באמצעות המואנצפלוגרפיה או אלקטראנצפלוגרפיה, על מנת ללמד את המטופל ולאמן אותו לשלוט בגלי המוח שלו.
במהלך הטיפול מקבל המטופל משוב חיובי כאשר הוא מצליח להפעיל את מוחו באופן הרצוי ומשוב שלילי כאשר מתבצעת פעילות מוחית שאינה רצויה.
נוירופידבק היא למעשה סוג ספציפי של ביופידבק, שיטת טיפול שבה נעשה שימוש במערכת ממוחשבת באמצעותה מנטרים את מדדי הגוף, שנועדה לסייע למטפל להשיג שליטה טובה יותר על התגובות הרגשיות והפיזיולוגיות שלו. הביופידבק משמשת בעיקר לטיפול באנשים הסובלים מהפרעות חרדה, אך בנוסף משמשת גם לטיפול באנשים המתקשים להפעיל שרירים מסוימים כמו לדוגמה את שרירי רצפת האגן.
כיצד מתבצע הטיפול?
בגדול כולל הטיפול בנוירופידבק זוג שלבים: שלב האבחון ושלב הטיפול. בשלב האבחון מבצעים בדיקת QEEG (ראשי התיבות של quantitative electroencephalography) במהלכה מודדים את הפעילות המוחית של המטופל ומשווים אותה לרמה הנורמלית של אנשים בריאים בני אותו גיל ומאותו מין. בדיקת ה- QEEG מאפשרת למטפל לאתר במדויק את האזור במוח שרמת הפעילות שלו אינה תקינה ועל סמך הממצאים לקבוע את הפרוטוקול הטיפולי.
שלב הטיפול מתבצע באופן הדרגתי ומבוסס על התניה אופרנטית. שלב זה כולל שימוש במשחק וידאו או בסרט. הצג עליו מוקרן משחק הווידאו או הסרט נדלק בכל פעם שהמערכת הממוחשבת מזהה את דפוס הפעילות המוחית הרצוי באזור הרלוונטי במוח. לעומת זאת כאשר מתרחשת חזרה לדפוס הפעילות המקורי של המוח, שאינו רצוי, התמונה הולכת ונעלמת. באופן הזה המטופל יכול ללמוד כיצד לייצר גלי מוח מתאימים בשיעורים הנכונים ולפתח מודעות כלפי היכולות שלו.
מה הם השימושים של נוירופידבק?
- הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות – הפרעות קשב וריכוז מתאפיינות בגלי תטא איטיים רבים וכמות נמוכה ובלתי מספקת של גלי בטא מהירים. אי לכך במקרה הזה הטיפול יתמקד בניסיונות להגביר את ייצור גלי הבטא תוך הפחתת גלי המוח האיטיים.
- אפילפסיה – כבר יותר מארבעה עשורים שנעשה שימוש בנוירופידבק לטיפול באפילפסיה כשבדרך כלל מפנים חולי אפילפסיה לטיפול באמצעות נוירופידבק כשמדובר בחולים הסובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי.
ברוב המקרים האזור המוחי שפעילותו הלקויה גורמת להתפרצות ההתקף האפילפטי מאופיין בפעילות חשמלית איטית, בעוצמה גבוהה ותדר נמוך. מטרת הטיפול בחולים אלה להסדיר את הפעילות המוחית וכך להפחית את תדירות ההתקפים.
- הפרעות על הרצף האוטיסטי – בקרב אוטיסטים ישנן תבניות מוחיות שאינם תקינות בהן ניתן לנסות לטפל באמצעות נוירופידבק. כך לדוגמה ישנה תופעה שכיחה שבאה לידי ביטוי בעודף של גלי ביתא באזורים מרכזיים קדמיים, שככל הנראה אחראית לנטייה לבצע התנהגויות מסוימות בצורה מקובעת ובאופן חוזר ונשנה.
במחקרים רבים שנערכו בנושא זה נמצא כי בעזרת נוירופידבק ניתן לשפר את היכולות החברתיות בילדים, להפחית את הנוקשות ההתנהגותית ולאפשר תקשורת ללא הפרעות.
- הפרעות חרדה ודיכאון – בעזרת נוירופידבק ניתן לזהות תבניות האופייניות להפרעות חרדה ולדיכאון בפעילות המוחית של המטופל וללמד אותו לווסת את הפעילות המוחית ולהסדירה.
מה הם היתרונות של נוירופידבק?
היתרון המרכזי של שיטת הנוירופידבק הוא שמדובר בשיטה שאינה פולשנית ושאינה דורשת טיפול תרופתי. אי לכך, היא מהווה פתרון עבור חולים שלא יכולים ליטול תרופות מסוימות על רקע תופעות לוואי חמורות או עבור חולים שסובלים ממחלות ומצבים נוירולוגיים שונים העמידים לטיפול תרופתי. בנוסף לכך, השיטה לא כרוכה בנטילת סיכון וכמעט שלא גורמת לתופעות לוואי.
עם זאת אי התאמה של המטופל לטיפול הניתן לו, עשוי לגרום להחמרת התסמינים, על רקה החלשת הפעילות המוחית הרצויה והגברת הפעילות המוחית הלא רצויה. יתרון נוסף העומד לצדה של הנוירופידבק הוא שהתהליך האבחוני מבוסס על זיהוי של תבניות שונות במוחו של המטופל ולא על התסמינים ודברי המטופל. המשמעות היא שהטיפול מתחשב במאפיינים הייחודיים והאובייקטיביים של כל מטופל ומטופל ומותאם באופן אישי ואינדיבידואלי עבורו.