מטופלים רבים הסובלים מבעיות נוירולוגיות כגון מחלת הפרקינסון, חולי טרשת נפוצה, ניוון שרירים או אחרי שבץ מוחי מתמודדים עם בעיות הדורשות מהם הליך שיקומי שהוא לרוב ארוך ומייגע.
שיטת K-SET שמיושמת על ידי הרובוט השיקומי של KinisiForo מאפשרת לסובלים לקצר את תהליך השיקום ומובילה לתוצאות מדהימות.
בשנת 2011 באה לעולם חברת הטכנולוגיה KinisiForo, המתמקדת בפיתוח של טכנולוגיות ושיטות מתקדמות לשיקום מטופלים הסובלים מבעיות מוטוריות בשל בעיות ופציעות נוירולוגיות כמו שבץ מוחי, שיתוק מוחין ופציעות עמוד שדרה. מטרת העל של החברה, שכבר מיומה הראשון נחשבה לפורצת דרך בתחומה, היא ליישם את הידע העדכני ביותר בתחום השיקום הנוירולוגי ולשפר באופן משמעותי את איכות חייהם של המטופלים.
שיטת השיקום שעמה מזוהה עם החברה באופן מיוחד נקראת שיטת ה-K-SET, המבוססת על שימוש ברובוט שיקומי מתקדם ובשיטה זו נעסוק בכתבה שלפניכם.
לפעמים צריך להודות שמשהו פשוט לא עובד כמו שצריך
אין ספק שהיכולת של רוב שיטות השיקום הנוירולוגי לחולל שינוי משמעותי בחייהם של המטופלים, מוגבלת מאוד. אין הכוונה לכך שהמטופלים לא חווים שיפור כלשהו, אך בדרך כלל מדובר בשינויים מינוריים מאוד. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שרוב רובן של השיטות הקיימות, פותחו בתקופה שבה היה ידוע מעט מאוד על היכולות הפלסטיות של המוח האנושי ועל רמת הגמישות המרשימה שלו, הממשיכה להתקיים גם בגילאים מבוגרים.
בעשור האחרון הצטבר גוף ידע עשיר בעקבות מגוון מחקרים שבוצעו על פגועי עמוד שדרה ועל מטופלים הסובלים מלקויות נוירולוגיות מגוונות. לאור הממצאים שהעלו מחקרים אלו, הממשיכים להתבצע גם בימים אלה, ידוע לנו כיום שכאשר מתקיימים התנאים המתאימים, המוח יכול לגלות גמישות מפתיעה.
הגמישות המפתיעה של המוח האנושי
הגמישות של המוח או Brain Plasticity, היא היכולת של המוח ומערכת העצבים להשתנות מבחינה מבנית ותפקודית בתגובה לגירוי חיצוני. הגמישות באה לידי ביטוי ברמה התאית אך השינויים המתרחשים ברמה זו, משפיעים בסופו של דבר על רמות גבוהות יותר ואפילו על מיפוי קליפת המוח.
הגמישות המוחית אינה זרה לאף אחד מאיתנו, שכן הגמישות המוחית היא מה שמאפשר לנו לזכור חוויות או ללמוד שיר בעל פה לצורך העניין. אך מה שחשוב להבין זה שהגמישות המוחית מאפשרת לנו גם להשתקם מפגיעות נוירולוגיות וממצבים נוירולוגיים מגוונים.
לאורך רוב המאה ה-20, האמונה הרווחת בקרב מדעני מוח ובקרב הציבור הרחב כאחד, הייתה שהמבנים המוחיים מתקבעים בתצורה הסופית שלהם לאחר הילדות ושהם אינם ניתנים לשינוי. השינוי היחיד האפשרי לפי גישה זו בגילאים מבוגרים הוא הוא אובדן של קשרים והידרדרות תפקודית לאורך הזמן. כפי שציינו, כיום כבר ברור לאנשי המקצוע הניצבים בחזית התחום, כי מדובר בשגיאה חמורה וכי המוח עצמו יכול להשתנות בצורה דרסטית, גם בבגרות.
כך לדוגמה, במחקרים עדכניים שנערכו בעכברים, הדגימו החוקרים ששינויים שליליים המיוחסים לתהליך ההזדקנות הטבעי כמו אובדן מיומנויות או ירידה בחדות המחשבה, אינם חד-כיווניים כלל וכלל. המשמעות היא שעל ידי אימון מתאים, ניתן להשיב עטרה ליושנה ולסייע למוח לרכוש מחדש את היכולות שאבדו לו.
כיצד מנצלת שיטת K-SET את הגמישות של המוח?
שיטת ה-K-SET, מבוססת על ההבנה שעל ידי ביצוע פעולות מסוימות, ניתן לרתום את הגמישות של המוח לטובת שיקום תנועתי. הרובוט השיקומי שפיתחה חברת KinisiForo מאפשר לנו לשלוט בכול הפרמטרים הנחוצים לפיתוח יכולות מוטוריות חדשות ולהשבת יכולות מוטוריות שאבדו:
- ביצוע חוזר ונשנה של התנועות אותן אנו מעוניינים שהמוח יטמיע (בדיוק באותו אופן בכל פעם מחדש)
- שליטה אבסולוטית על המהירות שבה מבוצעות התנועות השונות
- שליטה אבסולוטית על זוויות המפרקים המשתתפים בתנועה
- שליטה אבסולוטית על רמת האינטנסיביות של התנועות שמבצע המטופל
- שליטה אבסולוטית על העומס המופעל על מערכת השרירים והשלד בזמן התנועה
- מניעה של זעזועים ורעידות מכניות בזמן ביצוע התנועות
- הסחת דעת המטופל על מנת שיבצע את התנועות השונות באופן אוטומטי תוך שימוש בגירויים ויזואליים (מציאות מדומה): צמצום המודעות של המטופל לביצוע התנועות במהלך התרגול, מאפשר לקדם פעילות אוטומטיות ומסייע להטמעת התנועות באופן טבעי במערכת העצבים
במילים פשוטות ניתן לומר כי באמצעות הרובוט השיקומי, ניתן לאלץ את המוח של המטופל ליצור קשרים חדשים בין תאי המוח, הנחוצים לצורך ביצוע פעולות שונות, בדגש על יכולת ההליכה.
האם שיטת ה-K-SET עדיפה על שיטות שיקום מסורתיות?
בשנים האחרונות בוצעו מספר מחקרים שבהם בחנו את היכולות של הרובוט השיקומי של KinisiForo ועד כה התוצאות מעוררות תקווה גדולה בקרב אנשי המקצוע והמטופלים כאחד. כך לדוגמה, במחקר שנערך ב-2019 השוו בין השפעת הטיפול באמצעות הרובוט השיקומי לבין ההשפעה של שיטות טיפול מסורתיות על מטופלים לאחר שבץ מוחי. המחקר נערך בבית החולים השיקומי פלנגה הממוקם בליטווניה (Palanga Rehabilitation Hospital).
במחקר לקחו חלק 12 מטופלים, שחולקו לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה טופלה באמצעות הרובוט השיקומי והקבוצה השנייה טופלה בטכניקות מסורתיות של שיקום נוירולוגי. המחקר נמשך שלושה שבועות ובסופו נמדד השיפור במדדים שונים כמו יציבות, חוזק השרירים, דפוס ההליכה ועוד.
ממצאי המחקר היו חד משמעיים: הקבוצה שטופלה בשיטת K-SET תוך שימוש ברובוט השיקומי, נהנתה משיפור משמעותי יותר בכל המדדים בהשוואה לקבוצה השנייה. בין השאר אורך הצעד השתפר בממוצע ב-38 ס"מ (לעומת שיפור של 18 ס"מ בלבד בקבוצה השנייה) ובנוסף קצב ההליכה של המשתתפים בקבוצה הראשונה הכפיל את עצמו תוך שלושה שבועות בלבד.
למי מתאימה שיטת K-SET ומהן התוצאות המצופות מהטיפול?
שיטת K-SET מתאימה לשורה ארוכה של מטופלים הסובלים מבעיות נוירולוגיות ובכלל זה חולי פרקינסון, מטופלים לאחר שבץ מוחי, נפגעי ראש הסובלים מפציעות נוירולוגיות, חולי טרשת נפוצה, חולים הסובלים ממחלות שונות הבאות לידי ביטוי בניוון שרירים, מטופלים המתמודדים עם בעיות במערכת היציבה ושיווי המשקל, מנותחים אורתופדיים הזקוקים לשיקום לאחר הניתוח ועוד.
כל המטופלים שנזכרו לעיל, צפויים לחוות שיפור משמעותי ואף דרסטי, תוך שבועות ספורים מהתחלת הטיפול. בין השאר הרובוט השיקומי מוביל לתוצאות הבאות:
- שיפור ביכולת התנועה, ההליכה והקואורדינציה
- שימור מסת שריר
- הפחתת התכווצויות שרירים וספסטיות
- הגברה של סיבולת השרירים וכוח השרירים (גם במצבים שבהם הכוח בתחילת הטיפול היה נמוך מאוד עד אפסי)
- תרגול בו זמנית של כל ארבעת הגפיים ושרירי הגו
- שיפור ביכולת צריכת החמצן
- שימור והגדלה של טווח התנועה של המפרקים
- הפחתת כאבים הנובעים מבעיות שונות במערכת השרירים
- שיפור ביציבות ובשיווי המשקל
- יצירת פיצוי במטופלים הסובלים מבעיות איזון בין צדי הגוף
לסיום נציין כי חברת KinisiForo משווקת שתי גרסאות של הרובוט השיקומי: הראשונה מיועדת עבור מחלקות שיקומיות בבתי חולים ועבור קליניקות שיקומיות בקהילה והשנייה היא היחידה הביתית, המאפשרת למטופלים ליהנות מכל היתרונות שמציעה שיטת K-SET, מבלי לצאת מהבית.