בשנים האחרונות טיפולים קוגניטיביים בדמנציה תופסים מקום חשוב בטיפול לחולי דמנציה. חולי דמנציה סובלים מירידה הדרגתית ביכולת הקוגניטיבית, אשר גורמת להפרעה קשה ביכולת התפקודית.
בסופו של דבר, הירידה הקוגניטיבית גורמת לחולי הדמנציה לחוסר עצמאות כמעט מוחלט, לצורך בעזרה בכל תחומי היום יום ולפגיעה קשה במשפחתם.
מחקרים שונים הראו שסוגים שונים של טיפולים קוגניטיביים יכולים להאט את ההתדרדרות הקוגניטיבית האופיינית אצל חולי דמנציה, לשפר את איכות חייהם ולדחות את הגעתם לחוסר תפקוד מוחלט.
הטיפול הקוגניטיבי יעיל בשלבים הראשונים של מחלת האלצהיימר וכאשר המטופלים עדיין תפקודיים. בשלבים מאוחרים יותר, בהם הרמה הקוגניטיבית ירודה מאוד, לטיפולים הקוגניטיביים אין אפקט משמעותי על הפרוגנוזה של המטופלים.
מטרת הטיפול הקוגניטיבי
התפקיד העיקרי של הטיפול הקוגניטיבי הוא לשפר את איכות חייהם ואת היכולת התפקודית של המטופלים. חולי דמנציה רבים סובלים מאוד מכך שאינם מצליחים לתפקד בצורה סבירה במהלך חיי היום יום: הם נוטים לשכוח דברים, מאבדים יכולת להתמצא במרחב, סובלים מהפרעות נפשיות שונות ומרגישים שהם מהווים נטל על המשפחה.
מלבד התעסוקה אשר מספק הטיפול הקוגניטיבי למטופלים, הוא מסייע להם גם במספר נקודות חשובות:
- מניעת ההתדרדרות הקוגניטיבית – אחת המטרות החשובות ביותר של הטיפול הקוגניטיבי הוא למנוע ככל שניתן את ירידת היכולת הקוגניטיבית של המטופלים. חולי דמנציה אשר מתמידים בטיפול קוגניטיבי סובלים מהתדרדרות איטית יותר במצב לעומת חולי דמנציה אשר אינם מטופלים. לדוגמא, אם ניקח שני חולים בשלבי דמנציה דומים, החולה אשר מטופל בטיפול קוגניטיבי יצליח לשרוד ברמה תפקודית סבירה זמן רב יותר לעומת חברו אשר אינו מטופל.
- סיוע בשיפור היכולת לבצע פעולות יום יומיות – אחד הדברים המגבילים ביותר הוא אבדן היכולת התפקודית. באופן הדרגתי, חולי דמנציה מאבדים יכולות תפקודיות חשובות, כמו להתלבש באופן עצמאי, לשלוט על הצרכים, להכין אוכל וכו'. חלק מהטיפול הקוגניטיבי כולל ריפוי בעיסוק, אשר מטרתו לסייע למטופלים ללמוד לבצע פעולות יום יומיות בהתאם למגבלותיהם, ובכך לספק להם עצמאות מסויימת.
- הקלה על החרדה והדיכאון – אחד התסמינים החשובים והקשים של הדמנציה הוא חרדה ודיכאון. חולי דמנציה סובלים מאוד מחרדה, המופיעה על רקע הירידה התפקודית במצבם (לדוגמא, העובדה שהולכים לאיבוד בבית שלהם). באמצעות הטיפול הקוגניטיבי ניתן להקל על החרדה והדיכאון, להפחית את השימוש בתרופות ולשפר את איכות החיים של המטופלים.
- שיפור יכולות קוגניטיביות ספציפיות – חולים הסובלים מירידה קוגניטיבית עוברים לרוב הערכה נוירו-פסיכולוגית מקיפה אשר מאפשרת להבין אילו תפקודים קוגניטיביים פגועים אצלם. באמצעות טיפול קוגניטיבי מוקד, ניתן כמובן לשפר באופן נקודתי את היכולות הקוגניטיביות הפגועות, ובדרך זו להפחית את ההתדרדרות הקוגניטיבית ולשפר את חיי המטופלים.
- הקלה על המשפחה – מלבד המטופלים, משפחות של חולי דמנציה סובלים מאוד מהמצב של בני משפחתם. בשלבים מאוחרים של המחלה, חולי הדמנציה אינם מזהים את בני משפחתם האהובים, מגיבים כלפיהם באלימות, מתעלמים מהם וגורמים סבל רב ביותר. הטיפול הקוגניטיבי לא רק מספק תעסוקה לחולי הדמנציה אלא גם מסייע להם ולבני משפחתם להתמודד עם המחלה בצורה טובה יותר, ולסבול פחות מהתסמינים השונים של הדמנציה.
הטיפולים הקוגניטיביים השונים
טיפול קוגניטיבי הוא מכלול של סוגי טיפול רבים הניתנים על ידי אנשי מקצוע שונים: מרפאים בעיסוק, מטפלים בבעלי חיים, מטפלים בהתנהגות, פסיכיאטרים ואנשי מקצוע רבים.
הטיפול הקוגניטיבי כולל מספר סוגי התערבויות:
- טיפול התנהגותי – ניתן בעיקר על ידי מרפאים בעיסוק, אשר עובדים עם המטופלים על פעולות יום יומיות כמו שליטה בשתן, שמירה על היגיינה וסוגי תפקוד נוספים.
- טיפולים נפשיים – ניתנים על ידי אנשי מקצוע כמו פסיכולוגים ופסיכיאטרים, ועל ידי שימוש בתרפיות מסוגים שונים. אחת הדרכים להקל על החרדה ולשפר את מצב הרוח של המטופלים נקראת "סנוזלן" – אזור סגור המספק גירויים שונים במטרה להרגיע את המטופלים ולהפיג את החרדה.
- גירוי – דרכי טיפול שונות יכולות לגרום למטופלים הנאה ולהביא לגירוי המוח שלהם במטרה למנוע את הירידה הקוגניטיבית. במסגרת זו נכללים טיפול באומנות, טיפול במוסיקה, פעילות גופנית, טיפול באמצעות בעלי חיים וסוגי טיפול נוספים.
- טיפול קוגניטיבי נקודתי – ניתן על ידי תרגילים לשיפור הזיכרון, תרגילי חשבון שונים, תרגילים לשיפור השפה ומשחקים מסוגים שונים.
כל סוגי הטיפול הקוגניטיבי שהוזכרו, וטיפולים נוספים מושגים במסגרות שונות לטיפול באנשים עם הפרעות קוגניטיביות שונות. ברחבי הארץ ניתן למצוא מרכזי יום אשר מסייעים בדרכים שונות לקשישים הסובלים מדמנציה, וגורמים על ידי דרכי טיפול שונות לשיפור מצבם הכללי.
אולי יעניין אותך גם: