עד היום נעשה אבחון של טרשת נפוצה באמצעות בדיקת MRI. פענוח תוצאות בדיקת ה- MRI הוא ארוך ומסורבל וכולל בחינה מדוקדקת של מאות תמונות.
פיתוח תוכנה חדשנית יאפשר סריקה מהירה של תוצאות בדיקת ה- MRI בדייקנות של קרוב ל- 100%. מהי אותה תוכנה? כיצד היא פועלת ומה השלכותיה לגבי אבחון טרשת נפוצה?
כיצד נעשה אבחון של טרשת נפוצה היום?
נכון להיום עובר הרופא המפענח את בדיקת ה- MRI על 500-700 תמונות תוך חיפוש תמונות המעוררות חשד. רק לאחר שהוא מוצא 2 תמונות מתוך מאות התמונות בהן נראות פגיעות באזורים שונים במוח הוא מאבחן כי אכן מדובר בטרשת נפוצה. עבודה זו היא קשה, מסורבלת ומאריכה את תהליך הפענוח.
תוכנה שהיא פיתוח ישראלי
התוכנה החדשנית פותחה על ידי קבוצת סטודנטים מן המכון הטכנולוגי בחולון ומאוניברסיטת בר אילן שעבדו בשיתוף פעולה. הסטודנטים פיתחו אלגוריתם באמצעותו ניתן יהיה לסרוק במהירות רבה את מאות התמונות שכוללות תוצאות בדיקת ה- MRI. תוך פחות מחמש דקות נעשית סריקה מלאה של התמונות וניתן ברמת דיוק של 99.8% לקבוע האם אותו אדם חולה בטרשת נפוצה או לא.
כיצד פועלת התוכנה?
אותו אלגוריתם שפותח סורק את כל התמונות ולבסוף מוציא פלט של תמונות בודדות הנראות חשודות. את אותן מספר תמונות יצטרך הרופא לבדוק באופן מינימלי ולא בדקדקנות הדורשת הפעלת מאמץ ולוקחת זמן רב כפי שהיה עליו לעשות קודם לכן.
כיצד נעשה פיתוח התוכנה
הרעיון לפיתוח התוכנה החל מצורך אמיתי של אחד הסטודנטים אשר קרובת משפחה שלו לקתה בטרשת נפוצה. אותה חולה התלוננה על כך שתהליך האבחון, הפענוח וגם המעקב אחר המחלה הוא ארוך מאוד ומייגע.
מכאן עלה הרעיון לפיתוח תוכנה שתקל על הרופאים והחולים. פיתוח התוכנה נעשה תוך סריקת בדיקותיהם של אנשים נושאי המחלה כשהתוצאות היו מצוינות עד להגעה לתוכנה באופן סופי.
בעתיד- פיתוחים דומים לאבחון מגוון מחלות
קבוצת הסטודנטים והמרצים המלווים אותם מביעים תקווה אמתית וצופים כי את דגם התוכנה לגילוי טרשת נפוצה ניתן לפתח גם לזיהוי מחלות אחרות כמו איידס וסרטן. היום הרופאים נדרשים להתמודד עם אתגרים הרבים.
האתגרים כוללים התמודדות עם אוכלוסייה מזדקנת בשל העלייה בתוחלת החיים וחוסר בכוח אדם, במיוחד בבתי החולים אך גם במרפאות המשרתות את הקהילה. לכן, כל פיתוח שיקל על הרופאים באבחון מחלות ישחרר אותם לטיפול בחולים ויאפשר הקלה בעומס .
פיתוח דרך נוספת לאבחון טרשת נפוצה- באמצעות נשיפה
דרך נוספת לאבחון טרשת נפוצה שנמצאת כעת בשלבי פיתוח היא אבחון המחלה באמצעות נשיפה. במחקר שפורסם לאחרונה מדווחים החוקרים על גילוי שיכול להביא אף הוא לאבחון קל ומהיר של המחלה.
נמצא כי התרכובות האורגניות הנדיפות (VOCs) שבהבל הפה של החולים בטרשת נפוצה שונות משמעותית מן התרכובות האורגניות הנדיפות בהבל פיהם של אלה שאינן חולים. ניתוח אותן תרכובות שבהבל פיו של אדם יאפשר לקבוע האם הוא חולה בטרשת נפוצה.
בשלבים אלה של הפיתוח מצליחים החוקרים להגיע רמת דיוק של 90% והם ממשיכים לפתח את השיטה לרמת דיוק גבוהה יותר. שיטת אבחון זו תחסוך את כמות בדיקות ה- MRI שישנן היום או שיטות בדיקה פולשניות כמו ניקור מותני.
אולי יעניין אותך גם:
האם השתלה של מוח עצם עצמי יכולה לעצור את התקדמות טרשת נפוצה?
ממעלית הידראולית ועד מדרגונים: עזרי נגישות שמקלים על הסובלים ממחלות נירולוגיות