דימום מוחי הוא מקרה חירום רפואי, המעמיד את האדם החווה אותו בפני סכנת חיים מוחשית. אם לא מזהים את הדימום בהקדם (וזו לא משימה פשוט), ואם לא מטפלים בבעיה ביעילות, עלולים לסבול מפגיעה נוירולוגית חמורה ואף בלתי הפיכה. גם כאשר נראה שמצליחים להתגבר על הדימום המוחי, הרי שיש צורך בתקופת שיקום שעלולה להיות ארוכה ומורכבת. האם פיזיותרפיה בבית היא הפתרון המומלץ ביותר?
הליך ההחלמה לאחר דימום מוחי
ההתאוששות מדימום מוחי, כמו גם ממצבי חירום אחרים דוגמת שבץ מוחי (הנגרם פעמים רבות מדימום), אינה דבר פשוט. האדם עלול לסבול מבעיות נוירולוגיות לא פשוטות בעקבות הדימום שעבר, כאשר בין השאר אפשר להצביע על פגיעה בכושר ההליכה וברמת היציבה, קשיים קוגניטיביים, חולשת ושיתוק צד, הפרעות שפה ודיבור – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.
מכאן אפשר להסיק שתמונת השיקום לאחר אירוע מוחי בכלל, ודימום מוחי בפרט, היא מורכבת. יש כאן צורך בטיפולים מעולמות שונים, המערבים מגוון אנשי מקצוע. הפיזיותרפיה, בה נתמקד במאמר הנוכחי, יכולה להשיב לאדם באופן הדרגתי את יכולת התפקוד העצמאי שלו, לשפר את היציבה והגמישות, להקל על הצורה בה אותו אדם יכול לבצע פעולות פיזיות ועוד. התוכנית הטיפולית כאן מותאמת באופן אישי למאפייני האדם, בהתאם למצבו הנוכחי ולרמת התפקוד שלו, והיא כוללת לרוב תרגילים המבוצעים בנוכחות הפיזיותרפיסט, תרגילים לביצוע בבית בין הטיפולים והתאמות שונות בשגרת החיים: המלצות על ארגון מחודש של הבית, ייעוץ לגבי רכישת אביזרים אורתופדיים שיכולים להקל משמעותית על אותו אדם וכן הלאה.
כפי שאפשר לראות, תמונת השיקום לאחר דימום מוחי אינה כוללת אך ורק פיזיותרפיה. בין השאר יש צורך בטיפולים רפואיים ובמעקבים (למשל מבחינה נוירולוגית), בהשגחה אישית ובטיפולים משלימים הניתנים על ידי מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת וכן הלאה. ניתן לצפות לתהליך הדרגתי הנמשך פעמים רבות חודשים ארוכים, בו חייבים לכן לעקוב אחר קצב ההתקדמות – ובעיקר, להיות מצוידים במידה לא מבוטלת של סבלנות.
מהם היתרונות של פיזיותרפיה בבית?
לא קשה להבין כיצד מתבצעים טיפולי פיזיותרפיה בבית. במסגרת זו האדם שומר על מקום המגורים ופעמים רבות גם על שגרת החיים שלו, כאשר המטפלים השונים מגיעים לביתו בהתאם ללוח הזמנים שנקבע. בדרך כלל התוכנית תנוהל על ידי גורם מקצועי, שרצוי מאוד שיהיה רופא המומחה לשיקום. כך אפשר יהיה לבנות תוכנית המתייחסת לכל צורך או קושי של האדם, תוך מעקב אחר ההתקדמות שלו וגמישות לביצוע שינויים במידת הצורך.
פיזיותרפיה בבית, כמו גם שיקום כולל לאחר פגיעה מוחית, מגלמת בתוכה שורה ארוכה של יתרונות. את כל הטיפולים שהוזכרו מעלה ואחרים ניתן לקבל במרחב שהאדם רגיל לחיות בו, מה שבוודאי מקל על שילוב הטיפולים בשגרת החיים. ייתכן מאוד שאחוזי ההצלחה של הטיפול יעלו בצורה משמעותית במצבים אלו, מה גם שהוא עשוי להיות בטוח הרבה יותר. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שהסביבה הביתית נחשבת לסטרילית ולבטוחה פי כמה בהשוואה למוסדות שיקום ולמוסדות רפואיים, בין השאר עקב הסיכון המצומצם לזיהומים.
פיזיותרפיה בבית למחלימים מדימום מוחי עשוי לקצר את פרק הזמן הדרוש עד לשיקום. כך למשל היא מונעת את הצורך בתקופת הסתגלות נוספת, וזאת להבדיל ממוסדות שיקומיים. במוסדות מהסוג הזה, גם אם האדם לומד לתרגל ביצוע מחודש של פעולות בסיסיות – למשל קימה, הליכה לחדר השירותים או רחצה – הדבר נעשה בתנאים הקיימים באותם המוסדות. כאשר הוא חוזר לביתו בתום תקופת השיקום, לכן, ייתכן מאוד שהוא יתקשה מאוד ויהיה זקוק לשבועות או אפילו לחודשים נוספים של הסתגלות.
לקריאה נוספת:
Physiotherapy Management of Traumatic Brain Injury
Physiotherapy after traumatic brain injury: a systematic review of the literature
Rehabilitation After Traumatic Brain Injury