מכון שיקום להחלמה מדימום מוחי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מכון שיקום להחלמה מדימום מוחי

דימום מוחי או שבץ ללא דימום אינם מסתיימים בהכרח במוות. למעשה רבים מאלה שעברו אירוע מוחי או דימום שורדים ויכוליםמכון שיקום להחלמה מדימום מוחי לחזור לתפקד בצורה טובה למדי. אולם במקרה זה לא ניתן פשוט "לתת לזמן לעשות את שלו". תנאי מפתח לשיפור משמעותי במצבו של החולה הוא שיקום אפקטיבי. מה קורה במכון השיקום ולמה הוא חשוב? כל העובדות החשובות.

ממה נגרם דימום מוחי ולמה צריך שיקום?

דימום מוחי נגרם לרוב בשל פגיעה בכלי דם וזהו אחד המקרים של אירוע מוחי. אירוע מסוג זה עלול לגרום לתמותה או נכות, אך יש דרכים להתמודד עם ירידה תפקודית. מעריכים כי כ-10 עד 20 אחוז ממקרי השבץ מלווים בדימום במידה כזאת או אחרת. הדימום פוגע ברקמת המוח ובמקרים רבים מביא עימו פגיעה באזורים מוחיים שונים. בהתאם לאזור המוחי שנפגע בפגיעה נוירולוגית, סובל החולה מתסמינים אפשריים. התסמינים מגוונים ויכולים לכלול שיתוק חלקי, פגיעה בקוגניציה, אי שליטה בסוגרים, ירידה ביכולת לדבר, תנועה מוגבלת בשל שליטה חלקית על שרירים. כל אותן השלכות של הפגיעה יכולות להיות מאוד מתסכלות, אולם חשוב להבין ששיקום  נוירולוגי יכול להחזיר המון יכולות שאבדו.

כיצד עוזרים במכון השיקום למחלימי דימום מוחי?

מטבעו, התהליך השיקומי הוא אינדיבידואלי וחלקו מוגדר מראש. אך הוא גם דינאמי, נבנה תוך כדי תנועה. כאשר הפגיעה הינה בעיקר ביכולת התנועה, המיקוד יהיה בפיזיותרפיה. ניתן להשיב חלק גדול מיכולת התנועה העצמאית, כתלות ברמת הפגיעה ההתחלתית. כאשר מאובחן נזק באזורי הדיבור במוח, במכון השיקום יספקו למחלימים טיפולי קלינאות תקשורת. בנוסף, מספקים ייעוץ בנושא התאמת הבית לקראת סוף השיקום וחזרה הביתה וכן ייעוץ רגשי ולעיתים שיקום תעסוקתי.

מתי הרגע הנכון לפנות למכון השיקום?

המחקרים כיום מוכיחים באופן חד משמעי כי ככל שהשיקום נעשה מוקדם יותר, כך הוא משיג תוצאות טובות יותר. ברגע שבבית החולים נותנים אור ירוק להתחיל תהליך שיקומי מסודר, אפשר לפנות למכון השיקום. התחלת התהליך נעשית לרוב לאחר שמצב החולה מיוצב, כך שיורד הסיכוי לאירועים משניים כגון דלקת ריאות, תסחיף, זיהום וכדומה. ברגע שלחץ הדם תקין והחולה יציב, זה זמן מתאים להתחיל בשיקום.

וחשוב לציין שלא רק לאחר דימום מוחי מסיבי השיקום חשוב. גם לאחר שבץ או אירועים מוחיים יחסית קלים, השיקום הינו בעל תועלת מרובה. בין היתר, הוא יכול למנוע הופעת תסמינים ברורים בהמשך ולשפר את תפקוד המוח והגוף כולו. בתהליך, למעשה מסייעים לגוף ולמוח להשתפר יחדיו. מחקרים מוצאים כי בחודשים הראשונים לאחר אירוע, זהו חלון זמן שבו התוצאות הטובות תופענה מהר יותר והשיפור בתנועה יתבסס על כך שהגוף לא התנוון מתקופה ממושכת של חוסר תנועה. עם זאת, גם בשלבים מאוחרים יותר, מכון שיקום יכול להועיל.

מזכירים למוח ולגוף לתפקד

במכון מחזקים את השרירים, מזכירים לגוף כיצד להרגיש טוב (במובן של התגברות על הפרעות בתחושה בשל פגיעה עצבית). ההתמדה מאפשרת להחזיר את שיווי המשקל, מניעת נפילות, שיפור ביטחון עצמי וגם רכישת הרגלים חדשים, של עצמאות בבית ומחוצה לו. מחקר חדש מדווח שכאשר השיקום נעשה בתוך שלושה חודשים מרגע האירוע, זמן ההתאוששות מתקצר משמעותית. שמים דגש על החזרת מיומנויות יום יומיות, בהתאם להערכה תפקודית מפורטת. ישנן טכניקות מגוונות שיכולות לבוא בחשבון בזמן השיקום במכון. לדוגמא, ניתן לבצע תנועות חוזרות בגפיים, אימוני אירובי, שימוש בעזרים מכאניים ואפילו היעזרות במשחקים שונים. בעצם, מזכירים למוח ולגוף כיצד לתפקד ומחזירים בהדרגה את גמישותם התפקודית.

מקורות:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5701438/
https://www.intechopen.com/books/hemorrhagic-stroke-an-update/intracerebral-hemorrhage-issues-in-rehabilitation
https://www.dovepress.com/functional-recovery-patterns-of-hemorrhagic-and-ischemic-stroke-patien-peer-reviewed-fulltext-article-NDT

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן