בדיקת VEP

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת VEPבדיקת (VEP (Visual Evoked Potentials היא בדיקה שמטרתה לבדוק את ההולכה החשמלית של מסילות הראיה מעצב הראיה ועד מרכז הראיה בקליפת המוח, ומשמשת במגוון מחלות כמו לדוגמא טרשת נפוצה.

במהלך הבדיקה, מקרינים לנבדקים על מסך לוח שחמט או משתמשים בהבזקי אור, ובזמן זה בודקים את השינויים בהולכה החשמלית המוחית באמצעות אלקטרודות המחוברות לקרקפת.

בדיקת VEP חשובה על מנת לבדוק האם המקור להפרעת הראיה הוא העין עצמה או המסלול העצבי המוחי, ועל כן מבצעים אותה במקרים רבים.

בדיקה לזיהוי מקור הפרעת הראיה

כאשר מופיעה הפרעת ראיה, המקור לה יכול להיות מהעין עצמה או ממסלול הראיה במוח. במקרים רבים בהם מופיעה הפרעת ראיה חריפה ובלתי מוסברת, חשוב מאוד להבין מהו המקור לה על מנת לאפשר טיפול יעיל.

מתי מבצעים את הבדיקה?

בדיקת VEP מתבצעת במקרים הבאים:

  • אבחון טרשת נפוצה – הביטוי הראשון של טרשת נפוצה הוא במקרים רבים הפרעת ראיה וכאבים בעיניים. כאשר עולה החשד לטרשת נפוצה (על סמך בדיקות אבחנתיות שונות), ניתן לבדוק את מקור הפרעת הראיה על ידי בדיקת VEP.
  • גידולים מוחיים – גידולים מוחיים לאורך מסלול הראיה במוח יכולים לגרום להפרעת ראיה, ולכן במידה ומופיע גידול רוצים לפעמים לבדוק כיצד והאם הוא משפיע על הראיה. ברוב המקרים, ניתן לזהות את הגידולים המוחיים בתצלום CT או MRI, אך במקרים רבים רוצים לראות איך הם משפיעים על הראיה.
  • בירור הפרעת ראיה במקרים נוירולוגיים שונים – הפרעת ראיה היא תסמין חשוב מאוד בעולם הנוירולוגיה, המופיע במחלות נוירולוגיות רבות. במקרים מסוימים, כמו לאחר חבלת ראש או במחלות נוירולוגיות נוספות, רוצים לבדוק האם קיימת הפרעת ראיה והאם המקור שלה הוא בהולכת הראיה במוח או בעין עצמה. לשם כך, ניתן להשתמש בבדיקת VEP אשר מספקת מידע לגבי הולכת האות החשמלי במסלול הראיה במוח.

מהלך הבדיקה

בדיקת VEP היא בדיקה קצרה יחסית הנמשכת 30 דקות ומתבצעת לרוב על פי השלבים הבאים:

  • טשטוש – כאשר הבדיקה מתבצעת בתינוקות או בילדים קטנים מבצעים לעתים טשטוש קל לפני תחילת הבדיקה על מנת להרגיע אותם ולאפשר לבצע את הבדיקה כשורה.
  • חיבור לאלקטרודות – על מנת לקלוט את השינויים החשמליים במוח, מחברים אל הקרקפת אלקטרודות במיקומים שונים.
  • הקרנת גירוי – בשלב החשוב והאבחנתי של הבדיקה, מקרינים גירוי אור על מסך טלוויזיה או מסך מסוג אחר. במבוגרים, מקרינים תמונה של לוח שחמט ואילו בילדים מסתפקים לרוב בהקרנת הבזקי אור.

בסיום הבדיקה ניתן לחזור הביתה ללא כל בעיה. במידה וניתן טשטוש, יש להמתין מספר שעות עד שהשפעת התרופה חולפת וניתן לחזור לשגרה.

היתרונות והחסרונות של בדיקת VEP

היתרון החשוב ביותר של בדיקת VEP הוא שהבדיקה מאפשרת לבדוק את תקינות ההולכה החשמלית לאורך מסלול הראיה. מסלול הראיה הוא מסלול ארוך ומורכב, ולאורכו יכולות להופיע הפרעות שונות אשר יתבטאו בהפרעת ראיה. בעזרת בדיקת VEP, ניתן לאשש את החשד לגבי ההפרעה לאורך מסלול הראיה ולהמשיך בירור וטיפול בהתאם.

מצד שני, החיסרון העיקרי של בדיקת VEP הוא שמדובר בבדיקה שאינה זמינה, ודורשת הגעה למכון בדיקה ייעודי. בנוסף, הבדיקה אמנם מספקת מידע לגבי נוכחות הפרעה כלשהי במסלול הראיה, אך כלל לא מספקת מידע לגבי סוג הנגע, מקורו או הפרוגנוזה האפשרית. אי לכך, בדיקת VEP תמיד תדרוש בדיקות אבחנתיות משלימות במטרה להשלים את האבחנה והבירור הרפואי ולאפשר את המשך הטיפול.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן