אנשים רבים סובלים ממיגרנה, המתוארת ככאב ראש פועם אשר נלווה לרוב לבחילות, הקאות ורגישות לאור וקול. כאבי ראש הם תלונה נפוצה ביותר, וכאב ראש של מיגרנה נחשב לרוב לקשה יותר, ויכול לגרום להפסקה פתאומית של שגרת החיים ולפגיעה קשה ביותר בתפקוד היום יומי.
המיגרנה מופיעה כהתקפים, הגורמים לכאב ראש קשה היכול להימשך שעות או ימים, ומוקל לרוב על ידי שכיבה באזור שקט וחשוך.
חלק מהאנשים הסובלים ממיגרנה יכולים לתאר סימנים מקדימים, הנקראים אאורה, בהם מופיעים הבזקי אור, עקצוצים, ריחות משונים ודברים נוספים. כאשר מופיע התקף מיגרנה, מומלץ להשתמש בתרופות להקלה על כאבי ראש, כמו נורופן או אופטלגין. אנשים הסובלים מהתקפים בתדירות מוגברת, המפריעים להם לתפקד לאורך זמן יכולים לפנות לרופא על מנת לקבל תרופות לשימוש כרוני, אשר יכולות לשפר את המצב.
גורמים למיגרנה
מיגרנה מופיעה על רקע הרחבת כלי דם במוח, אשר גורמים לשינויים בזרימת הדם המשפיעים על עצבים שונים אשר כתוצאה גורמים להופעת כאב הראש. למרות שלא ידוע עדיין מהו הגורם הספציפי למיגרנה, קיים קשר לגורמים גנטיים וסביבתיים אשר יכולים להגביר את היארעות ההתקפים. כמו כן, קיימים מספר "טריגרים", אשר יכולים להוביל להופעת ההתקפים:
- שינויים הורמונליים בנשים – אחד הגורמים הידועים להתפרצות מיגרנה הוא שינויים ברמת האסטרוגן, אשר יכולים לגרום להופעת המיגרנה לפני או אחרי המחזור החודשי. בנוסף, קיימות נשים המפתחות מיגרנה במהלך הריון, או בגיל המעבר. מלבד זאת, שימוש בגלולות למניעת הריון אשר משפיעות גם כן על הופעת המיגרנות, כאשר חלק מהנשים סובלות מהחמרת המצב, בעוד אחרות מדווחות דווקא על שיפור כתוצאה משימוש בגלולות.
- לחץ נפשי – גורם חשוב נוסף להופעת מיגרנה הוא לחץ נפשי, אשר יכול להשפיע בצורה משמעותית על היארעות המיגרנה. לחץ במקום העבודה, שינויים בחיי היום יום וכל גורם סביבתי סטרסוגני אחר יכולים להביא בסופו של דבר להופעת מיגרנה.
- שינויים בהרגלי השינה – אחד הטריגרים הידועים למיגרנה הוא שינוי בשעות השינה. אנשים אשר באופן פתאומי מפסידים שעות שינה, או לחילופין כאלה שישנים יותר ממה שהם רגילים יכולים לפתח מיגרנה. כך, מיגרנה יכולה להופיע אצל חיילים צעירים לאחר לילות ללא שינה, או לחילופין אצל כל אדם אחר אשר "השלים" שעות שינה במהלך סוף השבוע.
תסמינים של מיגרנה
מיגרנה גורמת להופעת כאבי ראש אופייניים ביותר, אשר מלווים לרוב בתסמינים נוספים. להופעת המיגרנה מספר שלבים:
- פרודרום – "השלב המקדים", המופיע לרוב מספר ימים לפני התקף המיגרנה, ובמהלכו סובלים החולים מעצירות או שלשולים, דיכאון, היפראקטיביות ואי שקט ולעתים גם משינויים בתיאבון. אנשים הסובלים ממיגרנה שנים רבות, יודעים לזהות את שלב הפרודרום, ולהתחיל טיפול תרופתי אשר מקל על המיגרנה שתגיע בשלב מאוחר יותר.
- אאורה – סימנים המופיעים מספר דקות (בין 10 דקות לשעה) לפני המיגרנה, הכוללים בעיקר שינויים בראיה ובחושים אחרים. האאורה אינה מופיעה אצל כל האנשים, ובדרך כלל גורמת להתפתחות הדרגתית של שינויים הכוללים אבדן ראיה והופעת כתמים בהירים או הבזקים בשדה הראיה, תחושות מוזרות בידיים וברגליים והפרעות בשפה ובדיבור. הופעת האאורה, עוזרת לאנשים רבים להתכונן להתקף המיגרנה על ידי נטילת תרופות או מנוחה במקום שקט.
- התקף המיגרנה – גורם לכאב ראש פועם המופיע לרוב בצד אחד של הראש, וללא טיפול נמשך מספר שעות עד ימים. כאב הראש נלווה לרוב לפוטופוביה (רגישות מוגברת לאור), ולעתים גם פונופוביה (רגישות מוגברת לקולות חזקים). בנוסף, אנשים רבים מתלוננים על בחילה והקאות, שלשולים וטשטוש ראיה. במקרים חריגים עלולה להופיע סחרחורת ולעתים אף התעלפות. כאבי הראש מוקלים לרוב על ידי שכיבה במיטה במקום שקט וחשוך, וחולפים תוך מספר שעות.
מיגרנה מופיעה לראשונה בדרך כלל בתקופת הילדות, והתקפי המיגרנה יופיעו לרוב בתדירות מסויימת למשך כל החיים. קיים הבדל בין אנשים שונים לגבי תדירות ההתקפים, עוצמתם ואופיים, ובעוד אנשים מסויימים סובלים מהתקפים נוראיים אשר משביתים אותם מכל פעילות מספר פעמים בחודש, אנשים אחרים יפתחו את התקפי המיגרנה לעתים רחוקות בלבד ועם מאפיינים קלים יותר.
אבחון וטיפול
אבחנה של מיגרנה מתבצעת לרוב על פי התלונות האופייניות ובהתאם להיסטוריה של קרובי משפחה הסובלים ממיגרנה. לא תמיד קל לאבחן מיגרנה, ולעתים קשה מאוד להבחין בין מיגרנה לבין כאבי ראש אחרים. ולכן, במקרים רבים יבחרו הרופאים לבצע בדיקות הדמיה על מנת לשלול גורמים אחרים לכאבי ראש אשר דורשים טיפול אחר.
הטיפול במיגרנה כולל שימוש בתרופות להקלה על הכאב ולמניעת הופעת ההתקפים. כמו כן, אנשים הסובלים ממיגרנה צריכים ללמוד איך להתמודד איתה, מתי היא מופיעה ואיך לגרום לכך שלא תשפיע בצורה משמעותית על חיי היום יום.
במהלך ההתקף עצמו, מומלץ להשתמש בתרופות להקלה על כאבים כמו נורופן, אופטלגין, אקמול ואחרות. כמו כן, אנשים רבים מדווחים על שיפור במצב לאחר שתיית קפה חזק, ובכל מקרה חשוב מאוד להקפיד על מנוחה עד שהכאב יחלוף. במידה ותרופות אלה לא עוזרות, ניתן כמובן לפנות לרופא על מנת לקבל תרופות מתקדמות יותר המיועדות לשימוש במיגרנה, כמו טריפטנים.