רבים מתארים, לא אחת, חלום שבו הם ניסו לקום, לרוץ, לזוז ממקום מסוים אך חשו כמעין שיתוק בכל הגוף שמנע מהם לעשות זאת. פעמים רבות זה היה חלום רע, כמו סיוט, שבו הם ניסו לברוח או אולי לצעוק אך לא הצליחו לעשות דבר.
תחושת השיתוק וגם חוסר היכולת להוציא קולות במהלך השינה הינה מצב טבעי הקשור באופן ישיר לתהליך השינה עצמו. במהלכו מפריש המוח חומרים מסוגים שונים, הגורמים לשרירי הגוף לחוות מצב של שיתוק זמני ובאופן זה להימנע מביצוע פעולות שונות, שעליהן חולם אותו אדם. במקרים מסוימים, ישנו בלבול מסוים, שבו מסרי השיתוק מועברים לשרירים גם במצב ערנות ולא רק במצב של שינה. מצב כזה מכונה "שיתוק שינה".
כיצד הוא בא לידי ביטוי ומדוע זה קורה
שיתוק שינה הוא, כאמור, מצב המתקיים לאחר השינה, לאחר שהאדם התעורר משנתו. במצב זה הוא איננו מצליח להניע את איברי גופו וחווה שיתוק מלא. במקרים מסוימים הוא גם איננו מצליח להוציא קול מגרונו ואפילו לא לדבר.
הוא יכול אך ורק לפתוח את עיניו אך לא יכול לזוז. מיותר לציין שמדובר במצב המעורר לא מעט חרדה ומבהיל מאד ובמיוחד כשנלוות לכך הזיות או לאחר חלון רע מאד. יחד עם זאת, כדאי לזכור שמדובר בתופעה שכיחה שאיננה מסכנת חיים. רבים חווים אותה ולפחות פעם אחת בחייהם. הסיבות לתופעה קשורות בדרך כלל בבלבול בהעברת המסרים, הקשורים לשנת ה – REM, השינה העמוקה שבה אנו חולמים, בלבול הבא לידי ביטוי בזמן הערות, לאחר היקיצה.
שנת ה – REM היא השינה העמוקה ביותר, השינה שבה אנו חולמים. בשינה זו מעבר המוח שלנו נתונים בדיוק כפי שקורה לנו בזמן שאנו ערים. המוח עובד ללא הפסקה אך הגוף, לרבות שריריו, משותק לחלוטין. מטרתו העיקרית של מנגנון שיתוק השינה הוא להגן על הגוף ולמנוע מהחולם לבצע את הפועלות שאותן הוא מבצע בזמן החלום.
למשל, ריצה, קפיצה או כל פעילות אחרת שהיא. שהרי, במידה ויבצע זאת תוך כדי החלום עצמו התוצאות עשויות להיות קטלניות. על פי בדיקות שנעשו בתחום, נמצא שהדבר קורה לרוב בתקופות של מתח רב או לחצים וגם כשישנים על הגב.
אז, מה עושים במקרה של שיתוק שינה?
מדובר, כאמור, בתופעה שאיננה מסוכנת, תופעה נפוצה מאד. תחושת השיתוק, חוסר היכולת להזיז את הידיים ואת הרגליים, כשמדובר באדם בריא, וכבר עם הקימה יכולה להיות מפחידה ומלחיצה מאד. ולכן, במידה והתופעה חוזרת על עצמה, מומלץ לנסות ולהירגע ככל שניתן.
חשוב לזכור שמדובר בתופעה חולפת, תופעה שאיננה מסוכנת, תופעה שהיא שכיחה. חשוב גם לזכור שמדובר במצב שהוא בין חלום למציאות ושניתן בשלב זה לשלוט בחלום, שכן האדם כבר ער. כדאי לקחת את החלום למקום חיובי וטוב יותר ולהבין שאותן מחשבות שליליות שחווים הן חלק מהחלום הרע שאותו חלמו והן צפויות להתפוגג בתוך שניות או דקות אחדות.
החדרת מחשבות חיוביות, רוגע ושלווה יעזרו לחווה זאת עד שיחלוף השיתוק. במקביל, אפשר גם לנסות להילחם בשיתוק עצמו. להפעיל בכל דרך אפשרית את הידיים ואת הרגליים עד שהמוח ייתן אישור לשרירים לחזור ולפעול.
כדאי לדעת
במקרים מסוימים שיתוק שינה נחשב כסימפטום לנרקולפסיה, הפרעת שינה נדירה במיוחד הגורמת לתחושת ישנוניות רבה ולפרצי שינה פתאומיים שעשויים להופיע בכל שעה של היום. בכל מקרה, מומלץ להיבדק במעבדת שינה מקצועית במידה וישנו חשש שאכן מדובר בתופעה זו ולבחון את אפשרויות הטיפול השונות, המוצעות לסובלים מהפרעת השינה.