הפרעות קשב וריכוז הן מצב נפוץ ביותר המופיע בילדים ובמבוגרים, המתבטא בהפרעה ביכולת ללמוד ולהתרכז. אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מתקשים לשבת מרוכזים בשיעור או בהרצאה, לא מבצעים היטב מטלות הדורשות ריכוז וסבלנות ונוטים להתנהגות היפראקטיבית ואימפולסיבית.
בילדים, הפרעת קשב וריכוז גורמת לרוב לחוסר הצלחה בלימודים ולהפרעות משמעת (בבית הספר ובבית כאחד) ובמבוגרים הפרעת הקשב והריכוז יכולה לגרום להם לתפקוד לקוי במקום העבודה, בעיות בזוגיות ובתחומים אחרים. ברוב המקרים, ובעיקר בשנים האחרונות, מאבחנים הפרעת קשב וריכוז כבר בגילאי בית הספר הצעירים ואפילו בגן הילדים, אך עם זאת קיימים מקרים בהם מאבחנים את המצב רק בגיל מאוחר יותר, כמו במהלך הלימודים האקדמיים.
הטיפול בהפרעת קשב וריכוז כולל טיפול תרופתי באמצעות תרופות כמו ריטלין וקונצרטה, וטיפול התנהגותי לפיתוח טכניקות לשיפור הריכוז, העצמת הדימוי האישי והפחתת ההיפראקטיביות. חשוב לזכור שלקויות קשב וריכוז הם מצב נפוץ ביותר, ועל ידי התייחסות נכונה אינן אמורות להפריע לתפקוד ולהצלחה בחיים. אנשים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז נמצאים כיום בעמדות מפתח במדינה, התעשייה, הצבא וגופים גדולים נוספים.
הביטוי של הפרעות קשב וריכוז
הפרעות קשב וריכוז נחלקים באופן גס לשני סוגים עיקריים: ADHD ו- ADD. בעוד ADD מתבטא כהפרעת ריכוז בלבד, ADHD כולל גם את המרכיב ההיפראקטיבי ונחשב לנפוץ יותר ומפריע יותר לסובלים ממנו. עם זאת, למרות ההבדל בין שתי ההפרעות הביטוי שלהן דומה, וכולל:
- הפרעה בריכוז – אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מתקשים מאוד להתרכז ולהישאר ממוקדים. לדוגמא, במהלך שיעור או הרצאה מחשבותיהם של האנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ינדדו והם לא ישארו מרוכזים בשיעור. במקרים מסויימים יכול לעבור שיעור שלם מבלי שיקלטו כלום, מכיוון שנשארו שקועים במקומות אחרים שאינם השיעור. לעתים, הפרעת הריכוז יכולה להפריע להם גם בפעולות נוספות כמו נהיגה, עבודות הדורשות דיוק ומצבים נוספים אשר יקשו מאוד על הסובלים מהפרעת הקשב והריכוז.
- הפרעה בקשב – קשב הוא היכולת להישאר ממוקד בדבר ספציפי מבלי לשים לב לסביבה, וחלק מהפרעת הריכוז אצל הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מופיעה מכיוון שהם מתקשים לשמור על קשב ונוטים להיות מוסחים מכל דבר קטן. ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז נוטים להקשיב לכל השיחות של חבריהם מהכיתה, אך לא להיות מרוכזים במורה. יתרה מכך, מורים אשר סובלים מהפרעות כאלה, לא יצליחו להתרכז בהעברת השיעור במידה ואחד התלמידים מפטפט. מצב נוסף יכול להופיע כאשר במהלך נהיגה יתקשו לבצע פעולות מורכבות עם רדיו דלוק או יוסחו מאוד מכל שלט פרסום מבלי לשים לב לכביש.
- חוסר ארגון – אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז נוטים להיות לא מאורגנים ולסבול מבלגן גדול בכל מה שקשור לחייהם. אצל ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, לא נופתע למצוא חדר מבולגן באופן תמידי וילקוט בית הספר לא יהיה מסודר לעולם. לעומת זאת, מבוגרים יסבלו מסביבת עבודה מבולגנת ולא נקיה, הפרעה בסידור הבגדים, רכב מבולגן והפרעות נוספות. לדוגמא, מבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לא יאהבו לנהל יומן מסודר, ויעדיפו להשתמש בפתקים אשר יישארו זרוקים ברחבי הבית ובכיסים.
- הפרעה בסיום מטלות – ילדים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לא מצליחים לסיים את המטלות שלהם בצורה טובה, אלא מפסיקים אותן באמצע. בדרך כלל המצב עובר, ורוב המבוגרים מצליחים להתגבר על הבעיה, ולעומת הבעיות האחרות סובלים מהפרעה זו פחות.
כאשר מדובר בהפרעת קשב וריכוז (ADHD), אל תסמינים אלה יתווספו תסמינים נוספים של היפראקטיביות הכוללים אי שקט, אימפולסיביות, מזג חם והפרעות להתמודד עם מצבי לחץ. ילדים הסובלים מ – ADHD ירבו להתחצף למורה, לא יצליחו לשבת בשקט בכיסא שלהם ויריבו עם חבריהם על כל פרט קטן. עם זאת, המזג החם שלהם וה"פלפל" יכול לסייע להם דווקא להתחבב על חבריהם, ויעזור להם במקרים רבים להתמודד עם המצב.
אבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז
אבחון של הפרעות קשב וריכוז מתבצע לרוב על ידי נוירולוג, אחרי אבחון קצר הכולל מענה על שאלון, חוות דעת של המורה ומבחנים נוספים להפרעות קשב וריכוז. הטיפול בהפרעות קשב וריכוז כולל:
- טיפול תרופתי – רוב הילדים והמבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מתחילים לרוב טיפול בריטלין או קונצרטה, אשר מסייעים לשיפור הריכוז והרגעת ההיפראקטיביות בצורה טובה. על מנת להשיג אפקט מירבי של התרופות יש להקפיד על שעות השימוש ולמצוא את המינון הנכון. רוב התרופות האלה הן בטוחות לשימוש, ובמידה ומשתמשים במינון נכון לא אמורות להופיע תופעות לוואי משמעותיות.
- טיפול התנהגותי – מומלץ לשלב את הטיפול התרופתי עם טיפול התנהגותי המתבצע על ידי אנשי מקצוע שונים במטרה לסייע לילדים להתמודד עם מצבם ולשפר יכולות תפקודיות אחרות. כחלק מהטיפול ההתנהגותי ניתן לבצע טיפול באמצעות בעלי חיים (בעיקר רכיבה על סוסים), טיפול בשחייה, ספורט קבוצתי ופעילויות אחרות.
הורים רבים מונעים מילדיהם את הטיפול בהפרעת הקשב והריכוז מסיבות שונות. חשוב לזכור שקיימים ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז אשר סובלים מאוד ממצבם, לא מצליחים בלימודים, מתקשים במציאת חברים חדשים וסובלים מדימוי עצמי נמוך (בעיקר בגיל ההתבגרות אך גם בגילאים צעירים יותר). ולכן, חשוב מאוד להבין את המצב, לחשוב האם שיפור הריכוז נדרש ומומלץ לנסות את הטיפול לתקופה מסויימת ואחריה להחליט האם להמשיך.
הכתבה באדיבות אתר add.org.il