יצירתיות וכוח יוצר הינם גורמי סיפוק ראשונים במעלה. אנשים יצירתיים, ולא משנה מהו עיסוקם, בדרך כלל מדווחים על הצלחה גבוהה ושביעות רצון כללית מחייהם. הרבה מחקרים נעשו בתחום היצירתיות וכמה מהמעניינים שבהם ביקשו לבדוק עד כמה קשורים החלומות שלנו ליצירתיות. נרקולפסיה שהיא סוג של הפרעה נוירולוגית המשפיעה על שינה בכלל ועל שנת החלום בכלל, מתאימה מאין כמוה לבדיקת הקשר בין שינה, חלומות ויצירתיות. מחקר שנעשה לאחרונה, והקיף כ-300 משתתפים, גילה תוצאות מעניינות והביא למסקנות חשובות.
על יצירתיות, גמישות וכושר פתרון בעיות
אנשים יצירתיים, בניגוד למה שחושבים לפעמים, הם לא רק כאלה הנוטים לאומנות מסוג זה או אחר. אנשים יצירתיים יכולים להיטיב לחשוב מחוץ לקופסה, בכל תחום שהוא. הם פותרים בעיות בצורה טובה מאוד ואפשר לומר שהם באופן כללי גמישים יותר בחשיבתם. מומחים במעבדות שינה מסבירים כי נמצא ששינה איכותית יותר משפיעה לא רק על תחושת העירנות האישית. שינה איכותית וטובה בהחלט מתקשרת ככלל עם חשיבה מהירה, גמישה יותר.
החוכמה העממית ממליצה למי שלא מוצא פתרון לבעיה מסוימת "לישון על זה". ההנחה הסמויה היא שבחלום או בזכות השינה יתגלה פתרון. רבים מאיתנו חשים כי זו המלצה טובה, נכונה שעובדת. מעבר לאותה אמונה עממית, גם נוירולוגים רבים מספרים כי בתחושה שלהם, חולי נרקולפסיה נראים יצירתיים יותר, בהיבטים שונים של החיים. זה בא לידי ביטוי בקריירה, בפעילויות פנאי ועוד. אך מעבר לתחושה סובייקטיבית, הוחלט לבדוק את הנושא על ידי מחקר מדוקדק. לצורך העניין הוחלט להשוות בין אנשים בריאים לבין חולי נרקולפסיה ולברר את העניין באמצעות שאלונים מדעיים בתחום היצירתיות, אסוציאציות ופתרון בעיות ומטלות.
שאלונים לבחינת יצירתיות
על מנת לבדוק את רמת היצירתיות ניתנו לנבדקים כמה סוגי שאלונים שנועדו לבדוק יצירתיות. לנבדקים נתנו כמה שעות על מנת לענות (בכתב) ובין היתר ניתנו שאלות פתוחות ושאלות סגורות. נבדקו היבטים חזותיים, מילוליים, גרפיים ואחרים, שמתארים יצירתיות לסוגיה השונים. החוקרים בדקו כיצד עונים הנבדקים על השלכות של מצב נתון, בדיקה אופן החשיבה ויכולתה לנוע בממדים שונים במקביל. נבדקו יכולות של חשיבה מפוצלת ויכולת לפתור בעיות ממשיות ולא רק מופשטות.
נרקולפסיה: כשנוירולוגיה ויצירתיות נפגשים
נרקולפסיה הינה מחלה או הפרעה נוירולוגית שבאה לידי ביטוי בצורה חזקה באופן הכניסה לשנת החלום. השינה של כולנו איננה רצפוה חלומות כי אם ישנם שלבים ובהם, שלב החלום. אנשים בעלי ההפרעה נוטים לצלול בצורה מהירה מאוד לתוך שנת החלום עם תנועות עיניים מהירות. שנתם לא רק עתירת חלומות אלא גם מאופיינת ביותר רפיון שרירים, שיתוק וחלומות צלולים. כלומר, הם לא רק חולמים יותר אלא גם יותר מודעים לעובדה שהם חולמים.
במידה מסוימת, החולמים והיצירתיות יכולים להשפיע על סדר האירועים ותוכן החלום. מחקר שהשווה בין אנשים עם נרקולפסיה לבין אנשים ללא ההפרעה הזאת, זיהה דברים מעניינים. לדברי החוקרים, חולי נרקולפסיה נמצאו באופן מובהק עם ציונים גבוהים יותר בתחום היצירתיות וחשיבה יצירתית. מעניין לציין כי נרקולפסים שחווים רמה גבוהה של חלומות צלולים, כלומר יש להם מודעות חלום רבה במיוחד, קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר במדדי היצירתיות.
החוקרים בהחלט מאששים את הסברה ששינה וחלומות מעצימים את היצירתיות. נמצא כי שנת REM, תנועות עיניים מהירות, תופסת תפקיד חשוב בחשיבה מקורית ויצירתית. מעבר לעובדה המעניינת שמחלת נרקולפסיה מעצימה יצירתיות, תומך המחקר בחשיבות השינה לכולנו, אנשים בריאים או בעלי תסמונות נוירולוגיות גם יחד.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31143939/
https://presse.inserm.fr/en/when-narcolepsy-makes-creative/35108/