אם יש מקרה בו מתבצע ניתוח מוח, אפשר להסיק באופן כמעט מוחלט שמדובר במצב חירום של ממש, בו ככל הנראה הפתרונות הפשוטים יותר לא אפשריים או בלתי יעילים מספיק. עם ההתפתחויות הטכנולוגיות של היום והגדלת הידע לגבי אופן ביצוע הניתוחים, אחוזי ההצלחה שלהם גבוהים יותר מאי פעם. עם זאת חשוב לזכור שגם הניתוח המוצלח ביותר, ידרוש בדרך כלל תקופת שיקום שעשויה להיות ממושכת באופן יחסי.
מכון שיקום מספק את כל הטיפולים הנדרשים לאחר הניתוח, והוא בהחלט יכול להיות הכתובת שלכם לאחר השלמת הניתוח. לפניכם סקירה של מאפייני מכוני השיקום, יתרונותים וגם כמה חסרונות בולטים.
מה עושים במכון שיקום?
מכון שיקום, כפי שניתן להסיק משמו, מאגד תחתיו את כל הפעולות המרכיבות את מלאכת השיקום של אדם מסוים. במקרה של אנשים שעברו ניתוחי מוח, הצפי הוא שיהיה צורך בטיפולים מעולמות שונים על מנת שניתן יהיה להתקדם בקצב משביע רצון. בכל מקרה, המלצה מועילה היא להיאזר בסבלנות: שיקום לאחר ניתוח מוח עשוי להיות ממושך ולהימשך גם חודשים על גבי חודשים.
פעמים רבות, התפקוד הנוירולוגי של האדם נפגע משמעותית בעקבות הניתוח או הגורם שהביא לו מלכתחילה. לכן התוכנית השיקומית תכלול בדרך כלל טיפולים ופעולות שמאפשרים ביצוע נכון ומדויק של פעולות, לעיתים כמעט מאפס, או לחלופין הסתגלות ליכולת התפקוד הנוכחית (שעשויה להיות נמוכה יותר). מכיוון שפגיעה מוחית משפיעה בצורה ישירה מאוד על יכולת התנועה של האדם, אפשר להבין מדוע טיפולים במסגרות פרא רפואיות דוגמת פיזיותרפיה יכולים להיות יעילים. ניתן באותה מידה להסיק למה הטיפול הרפואי והאישי – החל ממעקבים רפואיים, דרך התאמת תרופות ועד למתן סיוע בביצוע פעולות בשגרת היום-יום – הוא חלק מרכזי נוסף בתוכנית השיקומית של המכונים הייעודיים.
מכון שיקומי נועד בחלק גדול מהמקרים לאגד תחתיו טיפולים נוספים, המותאמים לאדם המשתקם על פי סוג הפגיעה שחווה, דרגת החומרה שלה, יכולת התפקוד הנוכחית וכן הלאה. בין היתר מדובר כאן על מסגרות דוגמת ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, ריפוי ביצירה וכן הלאה, הכול בהתאם לצוות המקצועי ולתוכנית השיקומית שמציע מוסד ספציפי.
מדוע לבחור במכון שיקום?
מכוני שיקום לאחר ניתוחי מוח יוכלים להקל משמעותית על תמונת השיקום. העובדה היא שבדרך כלל אפשר לקבל בהם את כל הטיפולים הנדרשים במסגרת השיקום, כך שלמכונים יש את מלוא הפוטנציאל לסייע לאדם בצורה ישירה. במקרה הזה, החיים של האדם המשתקם נעשים פשוטים יותר מכיוון שאין לו צורך לאתר טיפולים ספציפיים בקהילה.
במכונים מהשורה הראשונה בישראל תמצאו צוות מיומן, שמפקח אחר המאושפזים כל עת וזמין לספק לו מענה בכל צורך שהוא. יתרון אפשרי נוסף הוא שהות בחברת משתקמים אחרים, לעיתים בני אותו גיל או כאלה שעברו גם כן ניתוח מוח, מה שעשוי להקל על התחושה האישית במהלך השיקום.
לא רק במכון, אפשר גם שיקום ביתי
לצד האפשרות של שיקום מוסדי, ניתן לבחור בתוכנית שיקום בבית. העיקרון כאן הוא שאת כל הטיפולים הנדרשים מקבלים מבלי שיש צורך לצאת כלל מפתח הבית, כאשר אנשי המקצוע מגיעים בהתאם לתוכנית שנבנתה עבור המשתקם ולעיתים אף נמצאים בכוננות מלאה, 24 שעות ביממה. עובדה זו מקלה משמעותית על שילוב השיקום בשגרת החיים ועל ההתמדה בביצוע הטיפולים השונים, ולכן עשויה להגדיל את אחוזי ההצלחה ולקצר את זמני השיקום (מה גם שאין כאן צורך בתקופת הסתגלות נוספת, כפי שעלול להיות בשיקום המוסדי).
שיקום בבית עשוי להיות בטוח הרבה יותר מאשר שיקום מוסדי, ולו מכיוון שבמוסדות השיקומיים והרפואיים בישראל יש כידוע מצוקת כוח אדם, פוטנציאל משמעותי להיחשפות לזיהומים ועוד.
לקריאה נוספת:
Rehabilitation After a Brain Injury
Intensive Rehabilitation Therapy Following Brain Tumor Surgery: A Pilot Study of Effectiveness and Long-Term Satisfaction
Rehabilitation after traumatic brain injury