פרקינסוניזם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פרקינסוניזם פרקינסוניזם הוא מונח שבא לתאר מצבים שונים שבהם מתרחשות בעיות מוטוריות שונות המאפיינות בעיקר את החולים במחלת פרקינסון. בין היתר מדובר על רעד בלתי נשלט, איטיות משמעותית בתנועתיות של הגוף, נוקשות שרירים, בעיות דיבור ועוד.

הגורם השכיח ביותר לפרקינסוניזם הוא מחלת הפרקינסון, אך חשוב להבין כי ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים אחרים כפי שנפרט במאמר זה.

מה הם הגורמים לפרקינסוניזם?

כפי שציינו, הגורם המרכזי לפרקינסוניזם הוא מחלת הפרקינסון. עם זאת, ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים היכולים להוביל לפרקינסוניזם כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • שבץ מוחי.
  • מנינגיטיס (דלקת שפוגעת בקרומים שמצפים את חוט השדרה והמוח).
  • ישנן תרופות מסוימות שעשויות לפגוע בתפקוד התקין של המוח ולהוביל לתסמינים האופייניים לפרקינסוניזם כמו למשל תרופות מסוימות לטיפול בפסיכוזות דוגמת metoclopramide.
  • טראומה כתוצאה מפגיעות חוזרות בראש או כתוצאה מפציעת ראש.
  • מחלות ניווניות שונות של מערכת העצבים המרכזית דוגמת PSP או MSA.

מה הם התסמינים של פרקינסוניזם?

להלן התסמינים המרכזיים של פרקינסוניזם:

  • איטיות בתנועה – זהו התסמין הבולט והמרכזי של פרקינסוניזם. ההאטה בתנועתיות של הגוף באה לידי ביטוי בפעולות היומיומיות כמו למשל בישול, אכילה, התלבשות והליכה. במקרים מסוימים תתרחש גם הקטנה של משרעת התנועה שתבוא לידי ביטוי בכתב יד קטן יותר, צעדים קטנים יותר בהליכה ודיבור שמאופיים בבליעה של הברות. הירידה בתנועתיות יכולה לבוא לידי ביטוי גם בהפחתה בתדירות המצמוץ, בירידה בתנועתיות של שרירי הפנים שמובילה להבעת פנים קפואה ועוד.
  • נוקשות שרירים – העלייה במתח של השרירים באה לידי ביטוי בתנוחה אופיינית שבה ראשו של החולה כפוף קדימה או כלפי מטה והברכיים, הירכיים והמרפקים כפופים אף הם. השילוב בין הקטנה של המשרעת, איטיות בתנועתיות ונוקשות שרירים מוביל לקושי רב בביצוע של תנועות מורכבות כמו למשל התהפכות במיטה, יציאה מהמכונית ובשלבים המתקדמים של המחלה החולים מתקשים אף בקימה מהכיסא, בהליכה ועוד.
  • רעד במנוחה – במרבית המקרים הרעד מתחיל באחת מהגפיים ומתפשט באופן הדרגתי לכל ארבעת הגפיים. לרוב, הרעד יתפשט גם ללשון, לשפה וללסת אך לעתים נדירות מאוד יערב גם את הראש ואת הקול. הרעד בולט במיוחד בזמן מנוחה מוחלטת כאשר הידיים נמצאות במצב של רפיון מוחלט.
  • הפרעות ברפלקסים של שיווי המשקל – פגיעה ביכולת של החולה להגיב להסטה לא צפויה ביציבה. בעקבות כך, הלוקים בפרקינסוניזם נוטים ליפול לעתים תכופות בשלבים המתקדמים של המחלה.
  • הפרעות בביצוע הצעד הראשון או בשטף ההליכה – במקרים רבים ניתן לראות תופעה של קיפאון הבאה לידי ביטוי בחוסר יכולת לבצע את הצעד הראשון, להסתובב במהלך התנועה או ליהנות מתנועה זורמת ושוטפת. חולים רבים מדווחים על כך שהם מרגישים כאילו הסוליות של הנעליים שלהם נדבקות לרצפה.

כיצד מאבחנים פרקינסוניזם?

נכון לכתיבת שורות אלה אין בדיקות ייחודיות לפרקינסוניזם. לפיכך, האבחנה מתבצעת לפי ההסתמנות של המחלה ולפי הגורמים שהיו יכולים להוביל להתפתחות שלה.

פרקינסון היא מחלה שנגרמת כתוצאה מהתנוונות של תאים מייצרי דופמין במוח, אך פרקינסוניזם יכולה להופיע גם על רקע של פגיעה בתאים שקולטים את הדופמין ולהתפתח גם במקרה שהתאים שאחראיים לייצור של הדופמין נותרו ללא פגע. לפיכך, בתהליך האבחון יש להבין האם מדובר על מחלה ממקור ניווני או ממקור אחר כמו למשל גידול מוחי, שבץ מוחי, חבלה, הפרעה מטבולית ועוד.

כיצד מטפלים בפרקינסוניזם?

הטיפול בפרקינסוניזם משתנה בהתאם לגורמים שהובילו להתפתחות ההפרעות התנועתיות כשברוב המקרים מדובר על טיפול תרופתי המשפיע על מערכת הדופמין במערכת העצבים המרכזית.

אולי יעניין אותך גם:

מחקר מצא כי שפעת חמורה יכולה לגרום להתפתחות מחלת הפרקינסון

פיזיותרפיה בבית למחלימים מניתוח מוח

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן